Nico van den Brink en Freddy Vermeulen
Nico van den Brink en Freddy Vermeulen

Weerzien tussen meester Van den Brink en leerling Vermeulen: ‘We zijn voetbalvrienden’

Sport

Mariahout/Aarle-Rixtel - De bekerderby tussen VV Mariahout en ASV’33 was al bijzonder, aangezien de wedstrijd ging tussen twee Laarbeekse clubs. Voor de trainers van beide clubs was het treffen nóg specialer: ASV-trainer Nico van den Brink stond met zijn ploeg tegenover het Mariahout van Freddy Vermeulen, die een jaar speler was onder Van den Brink.

Mariahout – “Het was zo’n veertien jaar geleden dat ik voor het laatst op de Heibunders was, maar het is prettig om weer voor even terug te zijn. Alleen Fred kende ik eerlijk gezegd nog van toen. Ik werd hartelijk ontvangen en dat gaf me een trots gevoel”, aldus Van den Brink.

Kijkend naar de ander
Hoewel de huidige coach van ASV al jaren in het trainersvak zit, is Vermeulen pas bezig aan zijn tweede seizoen als eindverantwoordelijke. Van den Brink kijkt desondanks met een positieve blik naar zijn oude speler. “Ik ben blij om te zien dat hij met dit spelersmateriaal aan de slag gaat om Mariahout lekker te laten voetballen. Het is extra mooi om te zien dat een iemand waarmee je zelf getraind hebt op zo’n manier bezig is. We hebben een mooie samenwerking gehad, maar toch is Freddy op zijn eigen wijze doorgegaan”, zegt Van den Brink. “Híj is de volgende generatie, aangezien het voor mij een keertje ophoud.”

Vermeulen: “Nico is écht een wedstrijddagtrainer, die een zondag helemaal van begin tot eind invult. Zelden heb ik zo’n coach gezien, iemand die zijn spelers op dat moment de juiste bluf meegeeft om uiteindelijk vertrouwen te kweken voor het behalen van de winst. Dat gaf me zeker een boost in mijn tijd als speler van Mariahout 1.”

Eén gezamenlijke overeenkomst
Beide coaches zijn voetbaldieren en daarom telt voor de heren maar één ding. “Ik wil altijd winnen, daar wil ik alles voor doen, maar wel het liefst met verzorgd voetbal”, zegt Vermeulen. De man tegenover hem deelt die mening. “Al speel ik vals, ik moet alles eruit halen om aan het langste eind te trekken”, benoemt Van den Brink. 

Tip
Van den Brink vertelt Vermeulen een belangrijke les: “Als trainer moet je overtuiging hebben en je eigen weg blijven volgen. Als je daarbij de mentaliteit van je spelersgroep begrijpt, bereik je veel. Maar dat is moeilijk, want je kunt niet iedereen tevredenstellen.” De Mariahout-coach weet op zijn beurt daar een oplossing voor te geven. “Je moet zorgen dat je met iedereen individueel goed contact hebt, juist wanneer spelers minder goed in hun vel zitten.” Op het antwoord van zijn oude speler geeft Van den Brink een bevestigende knik met een volgende boodschap. “Vertel je spelers dat ze altijd trots moeten zijn om het clubshirt te dragen, want het betekent heel veel.”

Vermeulen en Van den Brink over hun band: “We zijn voetbalvrienden geworden, zoals dat heet. Het houdt in dat je gewaardeerd wordt voor je diensten bij een club en vanuit daar ontstaat een sterk gevoel.” Van den Brink: “Sommige mensen vergeet je nooit en vaak vergeten ze jou ook niet.” 

!