Afbeelding

Sportief de natuur in, op de trimbaan in Mariahout

Sportnieuws

Sportief de natuur in, op de trimbaan in Mariahout


Mariahout- Zelfs nu in de herfst is er een goede reden om ‘van die bank’ af te komen, namelijk de trimbaan in de prachtige Mariahoutse bossen. Niet alleen geschikt om je sportief helemaal uit te leven, maar ook voor een rustig wandelingetje. Of je nu jong of oud bent of een beperking hebt, de trimbaan is voor iedereen.

Een heel karwei
In 2010 won het gezondheidsteam van Mariahout de Gezondheidsrace in de gemeente Laarbeek. Met de geldprijs die gewonnen is, werd besloten iets waardevols tot stand te brengen voor Mariahout, en de hele Laarbeekse gemeenschap. Omdat de trimbaan bij de Hazenputten verpauperd was, ontstond het idee om dichter bij huis een trimbaan te maken in de bossen. Intensieve samenwerking met de gemeente en een groep enthousiaste vrijwilligers volgde.

Kartrekker van de werkgroep Ton Leenders: "Met een groep van 6 à 7 mensen hebben we alles gedaan. Het was een heel karwei. Er werd geharkt en geschoffeld. Met een loader legden we het pad om de baan heen aan. Daarnaast moest er voor de sponsoring gezorgd worden. We zijn er dik een jaar mee bezig geweest." Nog steeds vraagt het onderhoud de nodige tijd en aandacht. "Helaas wordt er nogal eens wat kapot gemaakt", vertelt Ton. Hij vervolgt: "Meerdere keren per week lopen mensen van de werkgroep een rondje over de trimbaan om alles te inspecteren en zo nodig het een en ander te repareren."

De trimbaan
Bij de start van de baan staat een groot bord met daarop het totale parcours met looproutes. Ook staat er hoe de trimbaan gebruikt moet worden. De baan is uitgerust met een 8-tal gepoedercoate spelen en 4 spelen van hout, die zich naast het loopparcours bevinden. Bij elk toestel zijn borden geplaatst met uitleg. Er zijn drie looproutes over de prachtige bospaden: Een rode van 1 kilometer, een groene van 2,4 kilometer en een blauwe van 3,4 kilometer. De routes zijn door middel van duidelijke bewegwijzering goed te volgen. Langs de paden staan verschillende eenvoudige houten bankjes. Er is een Sociale Ontmoetingsplek gerealiseerd met een Beweegactiviteitencenter waar senioren en mensen met een beperking oefeningen kunnen doen. Bij de zithoek staat een bord waarop tips staan om zo fit mogelijk te blijven.

Ook aan kinderen is gedacht. Er staan leuke speeltoestellen met een kabelbaan als ‘eyecatcher’. De glijbaan werd door Ton zelf geschonken, omdat zijn eigen kinderen er niet meer mee speelden. In de toekomst zijn er plannen om een stormbaan te maken.

Veel gebruikt
Dat de trimbaan veel gebruikt wordt is duidelijk. "Er komen hier regelmatig verschillende groepen mensen trimmen. Ook de Runnersclub en de voetbal- en korfbalclub zijn hier wel eens te vinden. Ook horen we steeds vaker dat mensen buiten Laarbeek hier naartoe komen. Daarnaast zijn er regelmatig opa’s en oma’s met hun kleinkinderen te vinden. En zelfs voor een kinderfeestje kun je hier terecht", vertelt Ton.

Kennismakingsdag
Op 27 oktober is iedereen welkom van 10.00 tot 11.00 uur op de introductiedag van de trimbaan. Trainers van Lifestyle Centre Laarbeek geven dan uitleg over de toestellen.