Afbeelding

Kyle van Zutphen (9) de beste van Nederland

Sportnieuws

Kyle van Zutphen (9) de beste van Nederland


Lieshout – Op je negende al twee keer de beste van Nederland zijn. Er zijn niet veel kinderen die dat kunnen zeggen, maar Kyle van Zutphen uit Lieshout wel. Het jonge motorcross-talent pakte dit jaar twee Nederlandse titels. Bij de KNMV en de MON.

Op zijn KTM SX 50 cc was hij in de leeftijdscategorie zeven tot negen jaar in bijna alle races zijn tegenstanders de baas. “Bij het kampioenschap van de KNMV (Koninklijke Nederlands Motorrijders Verbond, red.) zijn er vijftien wedstrijden verreden en daarvan won hij er veertien. En op twee na won hij ook nog alle manches”, vertelt vader Mario trots. Ook bij de ander bond, Motorsport Organisatie Nederland (hier doen vooral Brabantse en Limburgse coureurs mee) was Kyle ongenaakbaar. Afgelopen zondag pakte hij in Dongen daarvan de titel.

“Het sterkste aan Kyle is zijn inzet en zijn mentaliteit. Hij is een en al motor. Staat ermee op en gaat ermee naar bed.” Samen met zijn zoon reisde pa Van Zutphen vanaf maart heel Nederland af. Na een maand zouden ze bekijken bij welke bond ze het kampioenschap bleven rijden en bij welke ze zouden stoppen. “Maar omdat het bij beide zo goed ging, besloten we toch om voor alle twee de prijzen te blijven strijden. Met succes.”

Zaterdags racen voor MON en zondags voor KNMV. Drukke tijden voor vader en zoon die elke woensdag trainen bij motorclub Boekel. “Het liefst wil Kyle elke dag naar de crossbaan, maar dat lukt nu nog niet.” Volgend seizoen maakt Kyle de overstap naar de 65cc motoren met kleine wielen. En misschien gaat hij in de toekomst oud-clubgenoot Jeffrey Herlings achterna. “Toen we in Valkenswaard aan het trainen waren voor de beslissing in het kampioenschap van de KNVM was het team van Herlings daar ook. De manager kwam toen speciaal even kijken naar Kyle!”