Afbeelding

Handboogvereniging heeft eindelijk

Sportnieuws

Handboogvereniging heeft eindelijk ‘eigen stek’

Nieuwe accommodatie ‘De Eendracht’ geopend

Aarle-Rixtel – Wethouder Joan Briels verrichtte zaterdagavond de opening van de nieuwe accommodatie van de 155-jarige oude handboogvereniging ‘De Eendracht’. Maandenlang hadden de vrijwilligers van deze vereniging hard gewerkt om hun eerste eigen stek, gelegen achter ‘De Dreef’, schietklaar te maken.

Een eigen stek
In de loop der jaren had ‘De Eendracht’ diverse locaties als thuisbasis. Via onder andere café Van den Heuvel, café Van Bracht en het terrein van Theo Loomans, kon de oudste sportvereniging van Aarle-Rixtel vanaf 17 augustus terecht op de locatie waar voorheen de gemeentewerf gevestigd was. De club had hiervoor, na lang zoekwerk en intensief overleg met wethouder en ambtenaren, toestemming gekregen van de gemeente.

Opslag van elf units
Om een nieuw thuishonk te creëren, had de vereniging twee jaar geleden al elf units gekocht. Dit oude schoolgebouw, van 40 bij 12 meter, mocht zolang opgeslagen worden op het terrein van bolchrysantenkweker Pieter Verschuure. Het bestuur van ‘De Eendracht’ was erg blij met deze opslagplaats. Voorzitter Martien van de Graef: “Bij Pieter hebben we gelukkig al veel voorwerk kunnen verrichten, zoals schilderen en belichting maken.”

Verhuizen en opknappen
De verhuizing van de units naar de nieuwe locatie afgelopen 17 augustus verliep voorspoedig. Martien: “Op één dag hebben we alle units geplaatst.” Daarna moest er nog veel werk verzet worden. Martien: “Eerst hebben we de loods van de scouting moeten verplaatsen, anders konden wij onze accommodatie niet bouwen.” Penningmeester Jan Coolen: “Daar hebben we drie weken over gedaan, inclusief nieuw dak en bestrating.”

De afwerking van een nieuw clubhuis
Vanaf medio september gingen de vrijwilligers bijna dagelijks aan de slag met de afwerking van hun nieuwe clubhuis. Ze plaatsten brandwerende wanden en een extra dikke stramiet schietwand van geperst stro. Aan de buitenkant betimmerden de vrijwilligers de units met blank hout. Ze bouwden een magazijn, een kantine en legden vloerbedekking. Jan: “Het was een kleuterschool geweest met allemaal leslokalen. Het mooie is dat we al het materiaal dat we eruit hebben gehaald ook weer hebben kunnen verwerken.”

Inzet van vrijwilligers

“Zonder medewerking van onze leden hadden we dit nooit kunnen realiseren. Bovendien hebben we een heel goede penningmeester. Daar zijn wij heel blij mee”, aldus een trotse voorzitter. De penningmeester voegt toe: “Ook zijn we onze sponsoren dankbaar. In het bijzonder enkele van onze leden die ons financieel gesteund hebben.”

De opening
De officiële opening vond zaterdagavond om 18.30 uur plaats. Op de schietwand waren een aantal ballonnen gehangen. Onder het toeziend oog van tientallen gasten schoten burgemeester Hans Ubachs, wethouders Joan Briels, Frans van Zeeland en Theodoor Biemans en jongste lid Stijn Geene de ballonnen kapot met pijl en boog. Daar slaagden zij wonderbaarlijk goed in.

Positieve instelling en grote werklust
Wethouder Joan Briels becomplimenteerde in zijn openingswoord de club met hun positieve instelling en grote werklust tijdens de realisatie van een eigen plek. Joan Briels: “Jullie zochten altijd naar oplossingen. Deze constructieve instelling is voor de gemeente een fijne manier van werken.” Het bestuur is trots op het uiteindelijke resultaat. Jan: “Het is zelfs mooier geworden dan we hadden gedacht.”

Het volgende doel
Nu het doel, een eigen stek, bereikt is, denkt de voorzitter van de dertig leden tellende 'Eendracht' al weer aan een volgend plan: “Ons volgende doel is de mensen van Laarbeek uit te nodigen om te laten zien hoe leuk handboogschieten is. Op deze manier proberen we leden, en met name jeugdleden, binnen te halen.” Jongste lid Stijn (10) hoeft alvast niet meer overtuigd te worden. Stijn: “Het is hier heel gezellig en ik vind het een heel leuke sport.”