Dieuwke Kommerij (m) namens DeMooiLaarbeekKrant in gesprek met de kinderen over de verkeersveiligheid
Dieuwke Kommerij (m) namens DeMooiLaarbeekKrant in gesprek met de kinderen over de verkeersveiligheid

“Laatst waren wij in Amsterdam. Dat is veiliger dan Laarbeek”

Video

Lieshout – Met hun filmpje ‘Veilig fietsen in Laarbeek’ vroegen Loek (10), Giel (8), Noor (5), Gijs (11) en Mijntje (13) begin juni aandacht van burgemeester Frank van der Meijden voor hun fietsroute van huis naar school. Van de Bosrand naar Lieshout moeten ze de brug én de gevaarlijke N615 oversteken, waar 80 km/u gereden mag worden. DeMooiLaarbeekKrant sprak met de kinderen. 

We hopen dat u hier iets mee doet”
Het filmpje van de kinderen had als doel om de burgemeester op de fiets te krijgen om samen hun route van huis naar Lieshout te fietsen. De burgemeester reageerde snel. In zijn mail aan de kinderen stelt hij voor om wethouder Joan Briels van verkeer ook mee te laten fietsen ‘zodat we samen even goed naar de verkeersveiligheid kunnen kijken’. Bovendien krijgen de kinderen een groot compliment van de burgervader voor het duidelijke filmpje.

Als ik burgemeester was, dan...
DeMooiLaarbeekKrant brengt de kinderen een bezoek en vraagt wat zij zouden doen als ze burgemeester waren. Loek is duidelijk: “Ik zou iedereen die hier iets over kan besluiten bij elkaar willen zien. Ik hoop dat er een rotonde, een fietstunnel of stoplichten komen. Dat maakt het veiliger om naar school of naar iets anders in het dorp te gaan. Dan kan ik ook alleen. Nu moet er steeds één van mijn ouders mee. Mijntje is het helemaal met hem eens en vertelt verontwaardigd: “Er mag 80 km/per uur gereden worden. Dat is natuurlijk al heel hard – zeker als wij moeten oversteken – , maar er wordt veel harder gereden, misschien wel 120 km/per uur. Controle of flitsers zijn er niet, dus misschien gaan ze nog sneller.” Gijs vult aan: “Ik heb al vaak een bijna-ongeluk zien gebeuren. Dan kon de auto nog net op tijd remmen! Maar ik vind het vreemd. Ze zeggen dat Nederland een fietsland is, dan moet dit toch veiliger kunnen?” Mijntje zegt: “En ik vind het gek dat er houten vangrails langs de weg zijn geplaatst. Dat geld hadden ze beter kunnen gebruiken voor een rotonde.”

Trakteren wij u op een rotonde-ijsje!”
Het script voor het filmpje en het ingetekende kaartje van hun route hebben de kinderen zelf gemaakt. Heel ludiek wordt aan het einde ervan de burgemeester uitgenodigd om na het fietsen een ijsje bij Berry te eten. “Ja, we gaan Berry vragen of hij dat rotonde-ijs wil noemen”, lachen de kinderen. Vandaag is er voldoende aandacht van de pers voor dit item. Laten we hopen dat de wens van Loek – en van Gijs, Noor, Mijntje en Giel  – gauw uitkomt. Dat er nu actie komt bij alle partijen die hierover gaan. Zodat dit kruispunt niet meer op de lijst van gevaarlijkste kruisingen van Brabant staat. De verbazing hierover van de kinderen is treffend. Dat moet toch veiliger kunnen?

Benieuwd naar het filmpje? Bekijk het hieronder.