De privésauna in Beek en Donk moet nog op slot blijven
De privésauna in Beek en Donk moet nog op slot blijven

Voldoen aan alle maatregelen, maar niet open mogen

Zakelijk Coronavirus

Laarbeek – De scholen kunnen deels open, je kunt weer naar de kapper en misschien zit je in juni al op het terras. Toch zijn de versoepelingen van de lockdown niet voor elke sector een reden om de vlag buiten te hangen. Laarbeekse sauna’s en sportscholen moeten de deuren nog dichthouden. 

Anderhalve-meter-proof
“We hebben bij het parkeerterrein een gescheiden routing voor fietsers en auto’s en zelfs een extra ruime fietsenstalling gecreëerd om de anderhalve meter te kunnen waarborgen. Verder mag er geen gebruik worden gemaakt van toiletten en kleedruimten. Binnen staan meerdere banners met de acht belangrijkste richtlijnen die gasten moeten volgen”, legt Ellen Tappel van Lifestyle center Laarbeek (LCL) uit. Zij vertelt ook dat er vakken zijn gemaakt voor de sporters om zich aan de anderhalve-meterregel te houden. “We hebben in iedere ruimte bovendien schoonmaakdoekjes en desinfectans en hebben plekken waar sporters hun schoenen kunnen wisselen.”

Ook Body-S is helemaal coronaproof en bezig met de voorbereiding om de studio te laten voldoen aan de regeling. “De cabines staan ver genoeg uit elkaar om de anderhalve meter te kunnen garanderen. Er wordt bovendien plexiglas tussen de ozoncabines opgehangen en extra lijnen worden uitgezet om de afstand aan te geven. De douches en toiletten worden niet gebruikt”, vertelt mede-eigenaresse Thea van Rixtel, enigszins teleurgesteld omdat ze nog niet open mogen.

(On)begrip
Martin Sebregts is samen met Ria Jansen eigenaar van privésauna Sauna Zenter in Beek en Donk. In het begin van de coronacrisis is hun sauna opengebleven. Dit na overleg met het ministerie en de Coronadesk van de Kamer van Koophandel. Sinds april is zijn onderneming dicht in opdracht van de gemeente Laarbeek die de Noodverordening strikt doorvoert. “Het is een muur van onbegrip. In een dorp waar bepaalde ondernemingen dicht moeten vanuit coronaregeling zijn deze maatregelen geen logische ondernemingsrisico’s”, zegt Martin. In een Facebookbericht liet hij eveneens weten samen met 55 andere privésauna’s een veiligheidsplan te hebben ingediend bij de veiligheidsregio’s en het ministerie. "Die uitkomst is (nog) niet veranderd, want de gemeente maakt geen uitzondering. Maximaal 2 bezoekers, anderhalve meter tussenruimte en grondige reiniging tussen bezoeken zijn coronaproof maatregelen, maar omdat alle type sauna's, zowel publieke als privésauna's, dezelfde code hebben, mogen wij nog steeds niet aan de slag”, vertelt Martin. Privésauna's die ingeschreven zijn als zwembad of bed & breakfast mogen daarentegen wel open zijn.

Ook Dick van den Biggelaar, eigenaar en trainer van Sportcentrum Coach Laarbeek, maakt kanttekeningen: “Ik begrijp er werkelijk niks van. Het staat voor mijn gevoel in geen enkele verhouding tot alle andere maatregelen. Bij veel winkels lopen mensen elkaar zowat omver en is de anderhalve meterregel ver te zoeken. Ik denk dat wij op een veiligere manier open kunnen en onze leden kunnen verwelkomen.” Ellen (LCL): "Het belangrijkste is dat we het virus tegengaan en ons aan de coronamaatregelen houden en die respecteren. Ik voel me soms niet serieus genomen, omdat sportscholen in dezelfde categorie worden genoemd als casino’s en seksclubs. Maar dat neemt niet weg dat dit een lastige situatie is en de besluiten niet altijd even gemakkelijk zijn." Body-S voegt zich bij haar buren van LCL. “De maatregelen zijn niet het probleem, het virus is de boosdoener. Er zijn nog steeds mensen die erg bang zijn voor het virus, en dat is zorgwekkend”, zegt Thea.

Na 1 juni
Voorlopig zijn de regels zo dat sportscholen en sauna’s tot 1 september gesloten blijven. Die datum staat overigens nog niet vast. Zo hebben NL actief en de VES, waar LCL onderdeel van uitmaakt, namens de fitnessbranche dinsdag 12 mei een spoedoverleg met minister Van Rijn en de ministerraad gehad om alsnog in juni weer te openen. Ook Dick (Sportcentrum Coach) geeft aan dat er bij hen al weken een protocol klaarligt vanuit de fitnessbranche. “De routing is uitgestippeld, desinfectie staat klaar en we hebben een online reserveringssysteem zodat we op afspraak kunnen werken en er niet teveel leden tegelijk aanwezig zijn. De anderhalve meter is makkelijk te handhaven door de apparaten een klein beetje in te laten springen of door bijvoorbeeld een apparaat er tussen uit te halen. Hier is allemaal al aan gedacht. Ik hoop en verwacht dus ook echt dat we eerder kunnen draaien dan 1 september.”

Reactie gemeente Laarbeek
“Wij volgen 1 op 1 alle uitgangspunten van de veiligheidsregio. Privésauna’s in landelijk beleid zijn niet apart benoemd en deze blijven net als openbare sauna’s gesloten”, aldus een woordvoerder van de gemeente Laarbeek. Martin (Sauna Zenter): “Ik ben gefrustreerd en erg boos over deze uitspraak. Het kan toch niet zo zijn dat de Ikea, de Efteling en zwembaden open kunnen en wij als kleine ondernemer die twee gasten ontvangen, gesloten moeten blijven. Dat heeft weinig te maken met de veiligheid. Dat heeft te maken met zwart-wit toepassen van beleid en het niet willen leveren van maatwerk aan de ondernemer. Dit ondanks de uitspraak van de minister-president dat maatwerk mogelijk moet zijn. Je niet gehoord voelen, is misschien wel de beste uitdrukking."

Carla van der Linden (mede-eigenaresse Body-S): “Totdat onze klanten weer terug mogen komen, proberen we zoveel mogelijk met hen in contact te blijven. We geven hen bijvoorbeeld voeding- en bewegingstips. Hopelijk mogen we weer snel opengaan, zodat we onze klanten weer voor de volle 100 % van dienst kunnen zijn."

Tekst: Alexander Brutsaert

Lifestyle center Laarbeek is al helemaal aangepast ingericht om weer open te mogen gaan