PSV-coach Schmidt: moeilijk huwelijk met de media

Zakelijk advertorial

Nu de eerste seizoenshelft erop zit, wordt er met gemengde gevoelens teruggekeken op de entree van Roger Schmidt als trainer van PSV in de Eredivisie. De oefenmeester neemt geen blad voor de mond als het gaat om arbitrale beslissingen en maakt zich daarmee bij met name de voetbalpers niet populair. De resultaten zijn tot nu toe prima, maar van het voornemen ‘Vollgass-fussball’ te spelen zien de media niet veel terug.

Gegenpressing en volgass-fussball
De Duitser, die we in Nederland kennen van de dubbele oorwassing tegen Ajax met Red Bull Salzburg, stond bekend om zijn innovatieve speelstijl die bol zou staan van ‘gegenpressing’ en ‘volgass-fussball’. Vrij vertaald: de tegenstander geen duimbreed gunnen om de bal in de ploeg te houden, afjagen, aanvallen, en dit alles in hoog tempo. De supporters zagen het allemaal reikhalzend tegemoet. Nadat het spel na diverse nipte winstpartijen onder zijn voorganger Mark Van Bommel door analist Gertjan Verbeek weggezet werd als ‘schijtbakkenvoetbal’, was men benieuwd hoe PSV dit seizoen voor de dag zou komen.

Corona
Nu is en blijft voetbal een wereldje apart, waarvan elke liefhebber met een sim only abonnement van uur tot uur op de hoogte wordt gehouden. Een succestrainer van vandaag kan de volgende dag zomaar een schlemiel zijn. Schmidt koos in relatie tot de pers voor een andere rol: die van onaantastbare coach, die kritische vragen afslaat als vliegen. Zijn media-optredens werden hem niet in dank afgenomen door de pers. Van het aangekondigde flitsende aanvalsspel kwam nog niet veel terecht, zo tekende men op. Dat beaamde Schmidt allerminst, en hij herhaalde het excuus van de vele blessures volgens menig criticaster nét even te vaak. Ook het coronavirus, dat op de Herdgang sneller om zich heen greep dan bij andere clubs, werd niet als excuus geaccepteerd. Sterker nog: waar PSV op andere fronten de sympathie wekte, zou de trainer het clubimago juist omlaag halen door zo vaak om de hete brij heen te draaien.

Schorsing
Ondanks de komst van Weltmeister Mario Götze naar Eindhoven, alsmede een flink aantal andere aanwinsten, krijgt de coach bakken kritiek op zijn wisselbeleid en tactiek, die niet uit de verf zouden komen. Interviews worden steevast met hoongelach ontvangen. Dit bereikte een dieptepunt toen Schmidt zich andermaal publiekelijk beklaagde over scheidsrechter Bas Nijhuis, die niet alleen debet zou zijn aan een blessure van Donyell Malen, maar ook ‘expres tegen PSV’ gefloten zou hebben. De KNVB schorste hem voor die uitlatingen. Tot nu toe vormen de Nederlandse pers en Roger Schmidt al met al een moeilijk huwelijk, waarin de altijd eigenzinnig fluitende Nijhuis plots ook een rol speelde. Met beide zal Schmidt moeten leren omgaan.