Sari Beekmans
Sari Beekmans Foto: Mark Barten

Hartje voor jezelf: “Kleine veranderingen kunnen een groot verschil maken”

Zakelijk

Beek en Donk - Nadat ze ruim twintig jaar in de psychiatrie had gewerkt, vond Sari Beekmans (47) uit Beek en Donk het hoog tijd voor een nieuwe uitdaging. Haar wens om ooit als zelfstandige aan de slag te gaan, heeft ze inmiddels ingevuld. Als lifecoach begeleidt ze op een laagdrempelige en liefdevolle manier mensen die om wat voor reden dan ook (tijdelijk) niet lekker in hun vel zitten.

Sari, kun je uitleggen hoe je tot het besluit bent gekomen om het roer om te gooien?
“Ik ben opgeleid als psychiatrisch verpleegkundige en ik heb ruim twintig jaar gewerkt in de psychiatrie. Op een gegeven moment kwam ik erachter dat ik mijn opgebouwde ervaring op een andere manier wilde inzetten. Ik hou van 1-op-1 contact en ik wilde graag iets met mensen doen. Al snel kwam ik tot de conclusie dat ik lifecoach wilde worden en ben ik de opleiding gaan volgen. Tezamen met mijn ervaring in de psychiatrie vormt dit een uitstekende basis om mensen bij te kunnen staan.”

Waarom vind jij dat iedereen het verdient om goed voor zichzelf te zorgen?
Sari: ”Ik ben van origine Finse. In Finland leven mensen meer in het hier en nu en dichter bij de natuur. Ik voel me daardoor enorm verbonden met de natuur. De rust die de natuur met zich meebrengt, zit in mij en die gaat er nooit uit. Nadat ik voor de liefde naar Nederland ben verhuisd, kwam ik voor mijn gevoel terecht in een behoorlijk gejaagde maatschappij. Er heerst hier een mentaliteit van ‘hard werken, niet zeuren en vooral niet jezelf laten zien’. Veel mensen vergeten daardoor goed voor zichzelf te zorgen. Bij naasten van me maar zeker ook in mijn werk heb ik gezien hoe dit ertoe kan leiden dat mensen zichzelf soms (tijdelijk) verliezen en dit hoeft niet! Ik wil vanuit mijn hart en met alle rust en liefde die ik in me heb mensen laten inzien dat ze het waard zijn om goed voor zichzelf te zorgen.”

“Ik zie het als mijn vak om mensen 
terug te zetten in hun kracht”

Hoe doe je dat Sari?
“Aan de hand van het voeren van gesprekken (bij mij, bij mensen thuis of online) en door middel van het invullen van vragenlijsten ontdek ik waar mensen problemen ervaren. Mijn werkervaring in de psychiatrie maakt dat ik mensen goed kan lezen en snel de vinger op de zere plek kan leggen. Het bespreekbaar maken van je gevoel en van waar je tegenaan loopt, is een grote stap. Ik ga hier heel respectvol mee om en probeer er tegelijkertijd een positieve draai aan te geven. Ik maak mensen namelijk ook bewust van wat er wél goed gaat. Vaak zien mensen door alle negatieve gevoelens die ze ervaren niet meer dat er ook dingen wel goed gaan. Wij hebben allemaal een optimale levenskracht in ons. Ik zie het als mijn vak om mensen terug te zetten in hun kracht.”

Wie kan bij jou terecht?
Sari: “Elke volwassene die om wat voor reden dan ook niet lekker in zijn of haar vel zit. Denk bijvoorbeeld aan depressieve gedachten of burn-outachtige klachten, rouwverwerking of grote (levens)veranderingen. Maar ook als je geen aanwijsbare reden hebt, ben je van harte welkom. Kleine veranderingen kunnen een groot verschil maken. Iedereen heeft recht op levensgeluk.”

Kijk voor meer informatie op www.hartjevoorjezelf.nl.