Afbeelding
Foto: DeMooiLaarbeekKrant

De start van het nieuwe schooljaar voor de kleuters

Zakelijk advertorial

Beek en Donk - Openbare basisschool Het Klokhuis in Beek en Donk is een school waar iedereen welkom is. De leerlingen worden er gestimuleerd zich verder te ontwikkelen in wie ze zijn. Het Klokhuis werkt bewust met heterogene groepen (jong en oud gemixt), zodat kinderen van en met elkaar kunnen leren. In een reek advertorials laat Het Klokhuis zien op wat voor manieren ze de ontwikkeling van kinderen stimuleren. Deze week: ‘De start van het nieuwe schooljaar voor de kleuters’. Leerkracht groep 1/2 Mandy Verbeek vertelt hoe zij de eerste schoolweek heeft ingevuld (en beleefd).

Mandy, hoe ben je dit schooljaar gestart?
“We hebben er heel bewust voor gekozen om niet groots uit te pakken. Het is en voelt voor kleuters vaak al spannend genoeg om een nieuwe klas te betreden. Afscheid nemen bij de poort van je ouders en zwaaien achter het raam, dat is best heel spannend! De kinderen moeten na een lange zomervakantie écht weer wennen en na de coronatijd is het sowieso extra wennen vind ik.”

Hoe bedoel je dat?
”Kinderen leren van samen bezig zijn. Dit was tijdens de lockdowns niet (of nauwelijks) mogelijk. De kinderen hadden vaak alleen een broertje of zusje om mee te spelen. De beleefwereld van een kleuter werd hierdoor erg klein. Je ziet dit terug in de sociale omgang; veel kleuters moeten opnieuw wennen en rust terugvinden in het samenzijn met leeftijdsgenootjes. Ze zijn ook sneller moe en moeten zelfs wennen aan het geluid.”

“Kinderen leren spelenderwijs hoe je op een fijne manier met elkaar kunt omgaan”

Hoe zorg je voor rust en een veilige omgeving om elkaar (opnieuw) te leren kennen?
“Door kinderen heel veel te laten spelen, zowel tijdens de werklessen als buiten en door dichtbij te zijn. Hierdoor kan een kleuter heel rustig wennen. In de kring zingen we liedjes en bespreken we onderwerpen als ‘Hoe maak je een vriendschap?’ en ‘Wie is iedereen?’. Daarnaast komen er allerlei regels en routines aan bod die de kleuters houvast geven in hoe we met elkaar omgaan. Er wordt ook veel voorgelezen, bijvoorbeeld uit het boek ‘Twee vechtende eekhoorntjes’. De eekhoorntjes in het boek maken ruzie en lossen dit samen op. Wanneer kinderen conflicten hebben met elkaar, herinner ik ze aan dit verhaal. Je ziet dan gelijk herkenning. Zo leren ze spelenderwijs hoe je op een fijne manier met elkaar kunt omgaan.”

Tot slot. Is het een belangrijk thema dat kennismaken met elkaar?
Mandy: “Absoluut. Wij willen de kinderen goed leren kennen, de kinderen maken onderling kennis met elkaar maar ook de kennismaking en het contact met ouders vinden we heel belangrijk. Daarom vinden volgende week de ouder-vertelgesprekken plaats, waarin wij ouders vertellen hoe hun kind is binnengekomen. Andersom horen we graag van ouders hoe zij hun kind zien en hoe zij de eerste schoolweken hebben ervaren. Op die manier stemmen we samen af wat het kind nodig heeft voor zijn of haar ontwikkeling en starten we optimaal!”

OBS Het Klokhuis
www.obshetklokhuis.nl
0492-465527
Wijnkelderweg 3A
5741 ND Beek en Donk