De Buurtkamer op Zonnetij
De Buurtkamer op Zonnetij Foto: DeMooiLaarbeekKrant

Zonnetij is meer dan alleen een appartementencomplex

Zakelijk advertorial

Aarle-Rixtel - Appartementencomplex Zonnetij is een bruisende en sociale woongemeenschap. Een gedeelte van de appartementen is beschikbaar voor mensen met een langdurige zorgvraag en daarbij zit Zonnetij tussen het ‘thuis wonen’ en een verpleeghuis in. Maar Zonnetij is meer dan dat. Zo is er onder meer een Buurtkamer waar iedereen welkom is en waar iedere dag wat te doen is.

“De Buurtkamer is het sociale hart van Zonnetij”, zo beginnen procesbegeleider Kim van Uden en welzijnscoach Gerrie van Bussel te vertellen. “Mensen komen hier voor een fijne dag. Dat is ook ons motto. Dat kan zijn omdat je gewoon wat wil buurten, onder de mensen wil zijn, een fijne invulling van de dag zoekt óf iets anders.” Op Zonnetij is er dan ook iedere dag wat te doen. Van ‘gewoon’ een kopje koffie drinken tot aan een spelletje doen, creatief bezig zijn of een wandeling maken. “Of je nu op Zonnetij, in Aarle-Rixtel óf in een van de andere dorpen in Laarbeek woont, de Buurtkamer is een plek waar iedereen welkom is.”

Programma
Op het programma hebben de bewoners van Zonnetij en bezoekers van de Buurtkamer grote invloed. “Op de website www.elkedageenfijnedag.nl staat ons programma. Daar staat het vaste programma op, maar daar komen ook eenmalige activiteiten op te staan. Wij bepalen niet het programma, dat doen de mensen zelf”, zo vertellen Kim en Gerrie verder. “Als iemand hier in de buurt woont die kan schilderen en een schilderles wil komen geven, dan kan dat. In het verleden is zo ooit een creatieve middag ontstaan. Dat is niet omdat wij dat bedacht hebben, maar omdat de mensen daar behoefte aan hadden. Andere kunnen zich dan gewoon aansluiten bij zo’n activiteit als ze dat willen.”

“Ook willen we de deuren openen voor mensen met geheugenproblemen of mensen die iets meer begeleiding nodig hebben. De Zorgboog mag via woCom zelfs een gedeelte van de appartementen beschikbaar stellen aan mensen met een zwaardere zorgvraag. Ook voor echtparen waarbij de zorgbehoeften verschillen. Het meetellen in de maatschappij is gewoon erg belangrijk. Iedereen heeft iets te bieden, al is het maar door er gewoon te zijn en een praatje te maken. Onze vrijwilligers, die overigens allemaal uit de buurt komen, zorgen ervoor dat deze mensen een fijne dag hebben.”

Maaltijden
In de Buurtkamer kunnen mensen iedere middag ook voor een drie gangen maaltijd aanschuiven. Dit geldt ook voor niet-bewoners van Zonnetij. “Zo maken we het met elkaar mogelijk dat mensen een fijne dag hebben en zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Zelfstandig wonen en leven vinden zij belangrijk, en ze krijgen hier toch de zorg die ze nodig hebben.”

Gerrie van Bussel
Gerrie is sinds 1 september als welzijnscoach op Zonnetij begonnen. Zij wordt het aanspreekpunt en de verbinder voor de Buurtkamer. “Ik ben er ook voor mensen die een hulpvraag hebben, dus ik hoop dat zij mij weten te vinden. Dat geldt ook voor de mensen uit Laarbeek. Ik heb 33 jaar werkervaring en ben hier begonnen op de Witte Poort. Het is daarom extra mooi dat het cirkeltje nu rond is.”

Meer willen weten over de mogelijkheden van Zonnetij of de Buurtkamer? Kijk op www.elkedageenfijnedag.nl, bel 06-83222569 óf loop gezellig even binnen.

Zonnetij
https://www.zorgboog.nl/locaties/zonnetij-aarle-rixtel
06-83222569
Heindertweg 87
5735 CC Aarle-Rixtel

Gerrie van Bussel, Zonnetij