Martijn van der Putten met zijn vader Martien.
Martijn van der Putten met zijn vader Martien. Foto: Mark Barten

Op de koffie bij... Van der Putten Houthandel

Zakelijk advertorial

Lieshout - In januari verhuisde van der Putten Houthandel, Houtbouw en Chateauvloeren van Nuenen naar Lieshout. Het pand werd te klein, uitbreidingsmogelijkheden waren er niet meer en in de omgeving waren zij door de vele vrachtwagens die er kwamen om te laden/lossen niet altijd even gewenst. In Laarbeek zitten zij nu op een ideale plek en is er oog voor de toekomst.

“Het is echt heel erg fijn hier”, zo begint Martijn van der Putten. “De afgelopen zeven jaar zijn wij ruim drie keer zo groot geworden op dezelfde plek. Op een gegeven moment is dat niet meer vol te houden. Waar er eerst vijf vrachtwagens in de week kwamen, komen er nu soms wel vijf op een dag. De omgeving gaat dat natuurlijk merken en ook voor onszelf werd het in Nuenen te klein. Vandaar dat wij op zoek waren naar een nieuwe locatie en deze hebben wij gelukkig in Lieshout kunnen vinden. Ook is het contact met de gemeente Laarbeek zéér prettig.”

Per ongeluk opgericht
Voor het bedrijf dat in 1974 ‘per ongeluk’ werd opgericht door vader Martien van der Putten, die er nog steeds werkt, was het wel een stap om Nuenen te verlaten. “We zijn daar natuurlijk groot geworden. Ons pap werkte in de jaren 70 bij Campina toen er een oliecrisis was. Heel veel mensen gingen toen brandhout kopen en zo ook ons pap. Hij kocht een schutting en maakte een deal dat hij er een paar kuub brandhout bij kreeg. Dit was echter veel te veel en hij moest er weer van af. Na een advertentie in de krant merkte hij dat er echt veel vraag naar was en zo is hij begonnen met de houthandel.”

Mogelijkheden
In de periode tussen 1974 en 2022 is er veel gebeurd bij Van der Putten. Zij gingen zich meer specificeren op vloeren, schuttingen en overkappingen en ruim zeven jaar geleden kwam zoon Martijn in het bedrijf. Inmiddels vullen vader en zoon elkaar perfect aan en ondanks de groei wil de houthandel toch bescheiden blijven. “Als bedrijf zijn wij vrij eenvoudig georganiseerd, waardoor we de kosten laag kunnen houden. Wij kopen rechtstreeks bij de zagerij in en dat merkt de klant. De voorraad is altijd in orde en we hebben hele goede vaklui.”

Zoals bekend maakt Van der Putten Houthandel, Houtbouw en Chateauvloeren overkappingen en vloeren bij de mensen thuis, maar zij leveren ook los materiaal en toebehoren voor schuttingen, houten vloeren, en overkappingen. “Heel erg veel mensen zijn handig en kunnen het zelf. Zij kunnen bij ons dus terecht voor de materialen. We leveren onze materialen dan ook vaak aan timmerlui, aannemers, hoveniers en andere vaklieden. Daardoor zijn wij flink gegroeid als bedrijf. Belangrijk daarin is dat alles van hout is. “Wij hebben bijvoorbeeld geen PVC- of laminaatvloeren. We zijn een houthandel en dat willen we blijven. We zien dat steeds meer mensen houten huizen, Tiny Houses, overkappingen of schuttingen gaan bouwen en dan komen zij de materialen hier halen.” Naast dit alles bouwt Van der Putten ook veranda’s, tuinkamers en serrés. “Dat kunnen wij ook, net zoals het leveren van plaatmateriaal, vuren en gevelbekleding. Gevelbekleding gebruik je vaak voor een overkapping, maar je kan het ook prima voor een huis gebruiken. De lijn van een overkapping naar een Tiny- of Prefab-huis is best dun.”

Afbeelding