Afbeelding
Foto: Mark Barten

Op de koffie bij … Perron 15

Zakelijk advertorial

Vlak nadat hij en zijn broer en zus het ouderlijk huis hadden verlaten, zaten zijn ouders op een zomeravond buiten in hun grote tuin en zeiden tegen elkaar: “Wat zou het toch leuk zijn als andere mensen ook van deze mooie plek zouden kunnen genieten”. Het bleef niet bij die ene uitspraak. Twee weken later lag er een plan klaar en in 2019 opende Perron 15 aan de Havenweg in Aarle-Rixtel haar deuren. Met veel enthousiasme draagt Nick van Veghel inmiddels de dagelijkse leiding over het zorgcentrum dat zich richt op ouderen én jongeren met een hulpvraag. 

Nick vertel, wie kan bij jullie terecht?
“We bieden dagbeleving aan ouderen met een zorgindicatie. Dit kan zijn een vorm van dementie, niet aangeboren hersenletsel, fysieke beperkingen of ongemakken maar ook mensen die alleen zijn en vereenzamen. Daarnaast vangen we jongeren op die zijn vastgelopen op school of kampen met burn-out klachten of depressie. We geloven heel sterk in de combinatie van jong en oud. Het belangrijkste vinden we dat mensen zich hier thuis voelen. Daarom laten we nieuwe mensen eerst altijd een dag (of dagdeel) meelopen.”

Wat hebben jullie mensen te bieden?
“Allereerst een plek waar ze in alle rust kunnen doen en laten wat ze willen. Ik zei hiervoor niet voor niets dagbeleving. Het gaat erom dat ze hier een leuke dag beleven. Niks moet en alles is mogelijk. We bieden dagelijks tal van activiteiten aan, zowel binnen als buiten. We kijken daarbij naar de wensen van de mensen, het gaat om hen en niet om ons. Daarnaast bieden we een ophaalservice, fysiotherapie en voetpedicure aan.”

Hoe ziet een dag eruit bij Perron 15?
Nick: “Per dag ontvangen we maximaal 18 gasten. We starten ’s morgens met koffiedrinken. Hierna doen we spelletjes of gaan naar buiten. Het is allemaal heel ruimtelijk hier en de grote tuin met moestuin is erg in trek. Waar de een binnen (of buiten op het terras in het zonnetje) de krant leest, is een ander in de moestuin bezig of neemt deel aan een groepsactiviteit. Ons goed gekwalificeerde team van zes vaste medewerkers zorgt ervoor dat er alle aandacht is voor persoonlijke invulling. Tussen de middag gaan we in ons eigen restaurant warm eten. Dit is een andere ruimte binnen ons gebouw, heel sfeervol ingericht met een vleugje nostalgie. Er wordt elke dag een verse maaltijd gekookt. Onze gasten hebben echt het gevoel dat ze lekker uit eten zijn.”

Je straalt. Wat maakt jou hier zo blij Nick?
“Het voelt niet als werken. Ik krijg hier zoveel energie van, deze mensen geven zoveel energie. Je bouwt echt een band met ze op en dat is heel waardevol.”

Tot slot. Heb je nog toekomstplannen?
Nick: “Zeker! In de toekomst hoop ik ook jonge mensen een-op-een te kunnen gaan coachen op deze plek, ze een beetje richting te kunnen geven. Ik heb het zelf heel goed gehad en ik wil graag mijn steentje bijdragen aan het leven van een ander. Daarnaast is de vraag naar zorg erg groot dus het zou mooi zijn als we ons concept nog breder weg kunnen gaan zetten. We zijn daarom altijd op zoek naar vrijwilligers. Loop gerust eens binnen, je bent van harte welkom.”

Op zaterdag 21 mei organiseert Perron 15 van 13.00 tot 16.00 uur een open dag voor belangstellenden. Wees welkom op deze bijzonder fijne plek!