Afbeelding
Foto: Mark Barten

Op de koffie bij… ORO De Hoge Hees

Zakelijk advertorial

In het hart van Beek en Donk vind je woonvoorziening De Hoge Hees. Deze fijne woonplek herbergt naast appartementen twee woongroepen voor ouder wordende bewoners. Guusje van Oort is zorgcoördinator binnen deze woongroep. Samen met Romy Kastrop, cliëntbegeleider, vertelt ze enthousiast wat De Hoge Hees zo bijzonder maakt. Op 9 april tussen 11.00 en 15.00 uur is iedereen van harte welkom om zelf sfeer te komen proeven tijdens de open dag.

Guusje, wie kan terecht bij De Hoge Hees?
“ORO richt zich van oudsher op mensen met een verstandelijke beperking in de breedste zin van het woord. Op De Hoge Hees leveren we 24-uurs zorg aan mensen met een licht verstandelijke beperking tot aan cliënten die ernstig meervoudig beperkt zijn. Een team van 30 professionals staat dag en nacht paraat om bewoners bij te staan. In onze appartementen wonen bewoners zo zelfstandig mogelijk. Op onze woongroepen heeft elke bewoner een eigen slaapkamer.”

Zijn er gezamenlijke momenten?
“Zeker! Bewoners van de woongroepen delen een gezamenlijke woonkamer en keuken. Deze ruimtes zijn knus en sfeervol ingericht. Vier keer per week bereiden we samen met bewoners een verse maaltijd. Heb je een keertje geen zin om samen te eten? Dan is er ook ruimte om in alle rust alleen te eten. Niks moet hier, de sfeer is ontspannen en gemoedelijk. Er is veel ruimte voor plezier en cliënten onderling klikken heel goed. Er wordt veel aandacht besteed aan de samenstelling van de groepen. Iedereen helpt elkaar, dat is zo mooi om te zien en te ervaren.”

Romy, wat doe je zoal met bewoners behalve samen koken?
“We luisteren muziek, we breien en haken met bewoners en/of gaan wandelen of boodschappen doen op het plein hier vlakbij. Het is hier ‘ons kent ons’. In het weekend gaan we bij mooi weer een lekker ijsje halen. We organiseren regelmatig een activiteit samen met andere ORO-locaties in Beek en Donk. Onlangs nog hadden we een lentewandeling. Samen met bewoners van de andere locaties en hun familie was het voor onze bewoners echt genieten! Daarnaast is de ORO-dagbesteding De Lage Hees bij ons gevestigd. Bewoners kunnen hier onder andere helpen in de wasserij.”

Jullie hebben sinds kort een zogenaamde tovertafel waar zo te zien heel enthousiast gebruik van wordt gemaakt, toch?
Guusje: “Klopt helemaal. Met hulp van een aantal sponsoren (én doordat bewoners hun geluksbudget hebben ingelegd) hebben we zo’n driekwart jaar geleden een tovertafel kunnen laten plaatsen. Dit kostbare apparaat projecteert interactieve spellen op de tafel. Onze bewoners vinden het fantastisch! Ze zijn actief betrokken en het daagt ze uit het beste uit zichzelf te halen. En wij doen natuurlijk graag een spelletje mee.”

Tot slot. Jullie zijn op zoek naar nieuwe mensen. Wie mag zich melden?
Guusje: “We hebben momenteel een vacature openstaan voor een cliëntbegeleider en we zoeken enthousiaste vrijwilligers. Iedereen die zich aangesproken voelt, nodig ik van harte uit om gezellig koffie te komen drinken tijdens onze open dag. We organiseren deze dag om op een laagdrempelige manier binnen te kunnen lopen en kennis te kunnen maken met onze organisatie, onze lieve bewoners en de fijne omgeving. Maar deze dag is uiteraard ook bedoeld voor potentiële bewoners. Ook zij kunnen samen met hun familie een kijkje komen nemen. Wees welkom allemaal!”