Afbeelding
Foto: Mark Barten

Succesvolle samenwerking zorgboerderij De Liesvelden en fysiotherapie Kemps en Rijf

Zakelijk advertorial

Al ruim elf jaar is het bij zorgboerderij De Liesvelden, aan de rand van Beek en Donk, enorm goed toeven voor cliënten. In 2011 begonnen Nicolle en Jos Kanters op hun boerderij de zorglocatie voor ouderen met een vorm van dementie, maar ook jonge mensen met een vorm van dementie, mensen met een verstandelijke beperking, mensen met een niet aangeboren hersenletsel en mensen met een lichamelijke beperking.

In die tien jaar is De Liesvelden uitgegroeid tot een locatie waar de cliënten kunnen tuinieren, in de moestuin werken, bewegen, fietsen, schilderen, hun geheugen trainen, knutselen, de dieren verzorgen en meehelpen in de stal. Het bewegen gebeurt onder meer in de unieke beweegtuin. Deze is binnen, maar waar de cliënten wel de beleving van buiten krijgen. In de speciaal gebouwde ruimte, grenzend aan de gezellige huiskamer van De Liesvelden staan verschillende beweegapparaten en hebben de mensen een weidse blik naar buiten.

Vier keer per week
Vier keer in de week komen fysiotherapeuten van fysiotherapie van Kemps en Rijf een middag langs om de bewoners te begeleiden in hun dagelijkse portie beweging. “Maar het is ook echte therapie, laat dat duidelijk zijn. Het idee komt eigenlijk van Judith”, lacht Nicolle als ze samen met fysiotherapeute Judith Swinkels enkele cliënten aan het ‘werk’ zet. “Voorheen gingen we vaak met cliënten naar buiten, als fysiotherapeuten langskwamen. Judith zei: ‘waarom zet je er niet gewoon een gebouw bij’. Zo is het balletje gaan rollen.”

In de geheel overdekte beweegtuin kunnen mensen onder meer aan de slag met armoefeningen, traplopen en fietsen. Volgens Nicolle een doorslaand succes. “Het is bewezen dat hoe meer mensen met dementie bewegen, hoe trager het proces van dementie gaat.” Judith vult aan: “Hoe meer ze bewegen, hoe fitter ze geestelijk blijven. Ik merk het elke keer als ik hier kom. De mensen genieten en halen er echt plezier uit.”

Dagelijkse beweging
Per dag zijn er 22 cliënten aanwezig bij De Liesvelden. Sinds zeven jaar zorgen de therapeuten van Kemps en Rijf voor de dagelijkse beweging. “Het is zowel ontspanning als beweging op een laagdrempelige manier. Als ik hier in deze ruimte ben is het altijd bal”, zegt Judith met een grote lach. “De interactie met de mensen is ook enorm leuk. Er staat hier ook een biljarttafel en de mannen die daar bezig zijn maken altijd wel een grapje.”

Nicolle zit ondertussen met Bets op de fietsstoelen. “Waar fietsen we heen?”, vraagt ze. “Naar Gemert”, reageert Bets. Judith zet tegelijkertijd Wim neer bij een van de bewegingsapparaten, zodat de fotograaf een mooie overzichtsfoto kan maken van de unieke beweegtuin. “Niet zo vlug Wim”, grapt Judith. Alleen maar blije gezichten. En dat is waar ze het bij zorgboerderij De Liesvelden voor doen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding