Afbeelding
Foto: Mark Barten

Volop talent op OBS Het Klokhuis

Zakelijk advertorial

Beek en Donk - Zelfbewust en in verbinding zijn met de omgeving; dat zijn twee van de pijlers van OBS Het Klokhuis. Dit doen ze door kinderen zich te laten ontwikkelen vanuit hun verschillende talenten, waardoor ze zelfvertrouwen en veerkracht laten groeien. En groeien... dat sluit perfect aan op de visie van Het Klokhuis.

Bij talent denk je vaak aan goed kunnen voetballen of muziek maken, maar talent zit veel dieper. “Het gaat erom waar je blij van wordt en waar je energie van krijgt. Het ene kind houdt ervan om op de voorgrond te staan, een ander kind om te werken aan een groepsproces. Dat zijn de talenten waar wij naar op zoek zijn”, zo vertellen leerkrachten Ellen en Oukje.

Positieve psychologie
Het team is zo’n twee jaar terug geïnspireerd geraakt, toen ze aanwezig waren bij een lezing van talentenfluisteraar Luk Dewulf. “Talentenfluisteraar klinkt een beetje zweverig, maar dat is het niet. Hij heeft 39 talenten bedacht en zegt dat iedereen zo’n 15 á 20 talenten heeft waar je heel goed in kunt functioneren. Elk gedrag is een uiting van talent, ook ongewenst gedrag. Vaak is dat talent in een overdrive; wat betekent dat je je talent overdrijft. De theorie is gebaseerd op positieve psychologie. Als je een positieve ervaring en emotie hebt, dan laad je daarvan op.”

Een talent herken je aan iets waar je naar uitkijkt, de tijd vliegt en anderen zien dat jij iets kan wat jij normaal vindt. “Met deze gevoelens werk je aan je veerkracht. Daarbij maken we altijd de vergelijking met een tuimelaar. Omvallen gebeurt bij iedereen, maar het gaat erom hoe je weer overeind kan komen. Vroeger gaven we de kinderen steigers om niet om te kunnen vallen, nu leren we ze opstaan. Dat past heel erg bij onze visie van zelfbewuste kinderen. Natuurlijk zijn we een school en leren we ze de basisvakken, maar we gunnen het ze ook om te weten wie ze zijn en waar ze echt blij van worden.”

Schoolbreed
Van bewuste beweger tot bruggenbouwer, en van meetrekker tot woordkunstenaar. Talent is er volop bij de kinderen van Het Klokhuis en daar leggen ze graag de focus op. Dit doen ze individueel en in een groepstraject, door de hele school. “Een aantal Leerkrachten zijn getraind als ‘blij met mij’-trainer. Zij doen in de klassen een blij in de klas-traject waarin de kinderen zichzelf leren kennen, maar ook elkaar. Zo worden de kinderen zich ervan bewust welke talenten ze hebben en is er veel meer begrip voor elkaar. Ook voeren we talentgesprekken, waarbij we vragen naar waar ze blij van worden en aan de hand daarvan zien welke talenten bij een kind passen. Het zijn dan echt fijne 1 op 1 momentjes.”

De leerkrachten en kinderen op Het Klokhuis zijn erg enthousiast over de werkwijze, waar ze ouders graag in meenemen. “Ieder kind gun je een kringetje van personen die hem/haar kunnen waarderen als authentieke ik. Uiteraard horen ouders hier bij. Vandaar dat op 27 februari Els Pronk, de grondlegger van dit concept, erover komt vertellen op een ouderavond. Alle (toekomstige) ouders zijn hierbij van harte uitgenodigd.”