Afbeelding
Foto: Mark Barten

Perron 15 start met doelgroep NAH

Zakelijk

Aarle-Rixtel - Mensen een prettige dag bezorgen, daar weten ze bij Perron 15 in Aarle-Rixtel alles van. Momenteel doen ze dat vooral voor kwetsbare, eenzame ouderen die vaak een vorm van dementie hebben, maar binnenkort gaan ze ook starten met een nieuwe doelgroep NAH; mensen met niet aangeboren hersenletsel.

Perron 15 startte in 2019 en met veel passie zijn zij de afgelopen jaren bezig geweest om mensen een prettige dag te bezorgen. Continu zijn ze in ontwikkeling en na contact te hebben gehad met andere zorginstanties merkten ze dat er maar weinig dagbelevingen zijn voor mensen met niet aangeboren hersenletsel. “De doelgroep van NAH is drie keer zo groot als die van mensen met dementie. Vanuit de samenleving was er vraag naar en toen dachten we dat het mooi zou zijn als we daar ook een ruimte voor konden maken”, vertelt Nick van Veghel.

Kijken naar wat wél kan
Bij Perron 15 willen ze dat mensen zich waardevol voelen. Voor hen is het belangrijk dat ze mee kunnen doen in de samenleving. “Mensen moeten een fijne dag hebben en hier graag komen. Daar moet alle aandacht naar uitgaan. We kijken naar wat wél kan en niet naar wat niet meer kan. Als het binnen de perken blijft dan kan hier heel veel. Iedereen kan z’n eigen ding doen en werken op eigen niveau. We bieden structuur voor de mensen, uiteraard met professionele begeleiding, maar verder zijn ze vrij om te doen wat ze willen. Het is belangrijk dat ze zich veilig voelen en zichzelf kunnen zijn.”

Niet aangeboren hersenletsel
Voor de nieuwe doelgroep heeft Perron 15 twee professionals aangenomen die gespecialiseerd zijn in de wereld van NAH. “Vanaf 1 mei starten we officieel met deze doelgroep, maar de mensen zouden ook al eerder kunnen komen om alvast een kijkje te nemen of te wennen. In maart, april & mei hebben we op de vrijdag een vast inloopmoment voor mensen met NAH, dan hebben we namelijk een kleine groep en zouden deelnemers alvast kennis kunnen maken met onze dagbeleving.” Het inloopmoment is op vrijdagen tussen 10.00 en 15.00 uur. Je kan dan kennismaken met Perron 15, de sfeer proeven en natuurlijk vragen stellen. Op 21 maart is er ook een informatieavond NAH, die gegeven wordt door Hans van Dam. Hij schreef het boek ‘Een lepel in de soep’, die gaat over situaties in de praktijk en zijn ervaringen met NHA. “Geïnteresseerden kunnen vragen stellen en het kan fijn zijn om het er met lotgenoten over te hebben en te leren van elkaar.”

Loop eens binnen
Het plan met de nieuwe doelgroep is om te gaan samenwerken met kleine ondernemers in de regio door bijvoorbeeld wat dingen in te pakken of voor te bereiden. “Maar zelf gaan we ook dingen maken voor ons winkeltje of gaan we gebak en taarten op bestellingen maken. We kunnen bij Perron 15 veel kanten op en alles is mogelijk. We organiseren veel activiteiten en hebben zowel binnen als buiten een mooie ruimte.” Geïnteresseerd naar de mogelijkheden en benieuwd naar de sfeer? Loop dan gerust eens binnen. “Je bent altijd welkom”, besluit Nick.