Yvonne en Mark de Wit
Yvonne en Mark de Wit Foto: Wiek van Lieshout

De Wit Schijndel al 75 jaar een begrip

Zakelijk

Handelen in afgedankte legergoederen, zoals overalls en puptentjes. Dat is waar het mee begon. Inmiddels 75 jaar geleden. De exacte datum van de opstart van De Wit Schijndel is niet bekend, daarom vieren ze het, het hele jaar door.

Reden om met broer en zus en eigenaren, Mark en Yvonne de Wit, terug te blikken hoe het allemaal begon. Ondanks een drukke agenda, maken ze er graag even tijd voor en word ik hartelijk ontvangen op kantoor.

Mark begint enthousiast te vertellen: ,,Mijn opa Grard de Wit is de oprichter. Hij kocht wat tweedehands legerartikelen, gevlochten matten, manden en bezems. Huis aan huis ging hij, om de spullen te verkopen. Hij had vier zonen. Mijn vader Albert, de oudste, hielp ook mee. Lange tijd gingen ze ook met de andere zonen op verschillende markten staan. Mijn oma Dora had een schuurtje op deze plek en daar is eigenlijk de winkel ontstaan”, vertelt Mark. Er werden voornamelijk motor-, regen-, werkkleding en legergoederen verkocht. Dit werd steeds drukker, waardoor ze stopten met de markten. Er werd meer personeel aangenomen en zowel het assortiment als de winkel werden uitgebreid. De broers namen in de jaren ’70 het bedrijf over.

Na verloop van tijd ging ons pap alleen verder, met mijn moeder Willy als rechterhand, niet alleen achter de kassa, maar ook door zorg te dragen voor de inkoop van kleding.” Mark en Yvonne weten niet beter dan dat hun ouders altijd hard werkten. Ze snappen dat en hebben dezelfde mentaliteit.

,,In 1996 namen we het bedrijf van ons pap over”, vertelt Yvonne verder. ,,Ons pap gaf ons al zijn vertrouwen. Ontzettend trots zijn ze op hun vader. De risico’s die hij durfde te nemen en zijn enorme inzet. ,,Alles wat we weten, hebben we van hem geleerd, daar kan geen school tegenop”, zeggen ze beiden.

Mark en Yvonne hopen hun mooie bedrijf nog heel lang voort te kunnen zetten. Trots en erg dankbaar zijn ze dan ook dat ze dit jubileum samen met iedereen om hen heen mogen vieren.