Restaurant 'De Hommel' vroeger
Restaurant 'De Hommel' vroeger Foto: Ingezonden

Deze week: Restaurant 'De Hommel'

Redacteur: Martin Prick

Beek en Donk- Restaurant 'De Hommel' aan het einde van de Oranjelaan is een begrip in Laarbeek en ver daarbuiten. Maar wie kent 'De Kabouter' nog, of heeft gehoord over 'Risja' en wat heeft dit restaurant te maken met autobanden? Wat is er waar van verhalen rond wilde dieren?

Circus
De geschiedenis van het markante gebouw begint als een molensteenfabriek onder het bewind van de familie Jaspers, die in Beek en Donk ook een textielfabriekje had. De ingemetselde molensteen hoog in de gevel aan de kanaalzijde herinnert hieraan. Sommigen uit de buurt weten, dat het pand onderdak heeft geboden aan leeuwen, tijgers en andere circusdieren, die er tijdelijk, waarschijnlijk in de winterperiode, werden ondergebracht. Er gaan verhalen rond over vreemde dieren die in de tuin liepen en natuurlijk werden deze verhalen door de buurtbewoners aangedikt.

Café
Later, we hebben het dan over de tijd nèt voor de tweede wereldoorlog, heeft de familie Bombeeck er een café gerund onder de naam 'De Kabouter'. Na de oorlog bestond er meer en meer behoefte aan autobanden, die bij het Amerikaanse bedrijf 'Tyresoles' opnieuw konden worden voorzien van een loopvlak. De bedrijfsleider van de Nederlandse tak van dit bedrijf, de heer Brands, woonde in het pand dat nu 'De Hommel' heet. Achterin werden de banden 'gecoverd'. Het geheime procedé van de Amerikaanse firma zorgde ervoor, dat banden langer konden worden gebruikt. Alleen het versleten deel (het loopvlak) werd immers vervangen. Na een grote brand in 1961 werden er nieuwe hallen voor de productie gebouwd en veranderde het pand in een restaurant met de naam 'Risja'. Bekend was, dat je in 'de Risja' of 'de Risjabar' ook gerust 's nachts kon aankloppen voor een maaltijd en het restaurant maakte als chauffeurscafé gouden tijden mee.

Concept
Na de overname door de heer Van Tuijl ging het roer radicaal om , want hij maakte er een exclusief restaurant van, waar de meest dure gerechten werden geserveerd. Hij is ook de bedenker van de huidige naam 'De Hommel'. Later kwam de familie Maas uit Gemert aan het bewind, die het bedrijf na enkele niet geslaagde overnames weer 'op de kaart' zette. Zoon Wim Maas nam het daarna over en maakte er een goedlopend en bekend restaurant van. Veel fietsers en dagjesmensen weten het bedrijf te vinden en genieten van een kopje koffie of een heerlijk diner. Na een hele tijd onder de heren Van Nispen en Van de Haar, zwaait sinds kort Daniëlle Tielle er de scepter. Zij wil niet veel aan het concept veranderen, want ze heeft al heel wat jaren met grote tevredenheid in het restaurant als leidinggevende gewerkt. Nu het haar eigendom is geworden, zal ze er wel een eigen draai aan geven, maar 'De Hommel' blijft gewoon 'De Hommel'.

Bij het samenstellen van dit artikel is met toestemming gebruik gemaakt van gegevens uit het boek: 'Beek en Donkse Middenstand 1940-1960'

Afbeelding