Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Cor en Gerrie Dobbelsteen-van de Kerkhof

Beek en Donk - De Beekse brug valt voor mijn neus dicht, maar de geurige koffie maakt veel goed aan de Broekkantsestraat 2 in Beek en Donk. Daar wachten in de keuken Cor en Gerrie Dobbelsteen-van de Kerkhof op het bezoek van De MooiLaarbeekKrant. "Niemand weet dat we vandaag geïnterviewd worden, dus dat wordt straks een verrassing", lacht Gerrie.

'Marcellig'

"Heel mijn leven heb ik al op de Achterste Broekkant gewoond", vertelt Cor (68). "Ik ben naast het klooster van het 'Kostbaar Bloed' in Beek en Donk geboren en daarna zijn we hier gekomen. Je moet je voorstellen dat er in die tijd hier tussen de tien, vijftien boeren woonden. Nu is er nog maar één varkensboer en één koeienboer overgebleven." Gerrie werd vijfenzestig jaar geleden geboren in Aarle-Rixtel en woonde in de welbekende klokkengieterij in het woonhuis rechts in dit pand. "Je ziet nog zo'n klein raampje; dat was van een slaapkamertje. Na mijn oudste broer werden er vervolgens zes meiden geboren en kwam mijn broertje, Marcel, als laatste. Hij is het 'halfbroertje' van die andere Marcel van de Kerkhof uit Beek en Donk, die ook fotograaf is bij De MooiLaarbeekKrant", grapt ze.

Fotografie

"Met fotografie zijn mijn broers en zussen bijna allemaal bezig gebleven", vertelt Gerrie enthousiast. "En hoewel fotografie niet echt in de familie zat, had mijn moeder wel vanaf de kinderwagens altijd een 'zwetsboekske' bij zich. Zelf heb ik van onze kleinkinderen Sem en Sanne van jongs af aan filmpjes gemaakt en die voor hen op DVD gezet. Ze blijven het geweldig vinden om die terug te zien!" Bij Howeko is Gerrie nu de enige vrouw in een tienkoppig gezelschap dat met films en foto's bezig is. "We leren hoe je een film in elkaar zet en hoe je moet monteren. Laatst hebben we dat ook bij Ten Blakke gedaan. Het zou leuk zijn als er meer vrouwen bij kwamen, alhoewel ik me prima staande houd tussen de mannen, hoor", vertelt ze. Ook is Gerrie een echte wandelaar. Met twee vriendinnen maakt ze graag een ronde van vijftien kilometer. "Volgende week gaan we zelfs in Zeeland wandelen!"

'Schaapje, schaapje'

Cor heeft veertig jaar gewerkt als automonteur en kon daarna vervroegd met pensioen. "Ik hou van mechanische techniek: van een dorskar, tot een formule 1-auto, al wat een motor heeft." Nu heeft hij tijd om zich als hobbyboer bezig te houden met zijn schapen. "Jaren geleden hadden we honderd stuks, nu nog acht." Hij nam dit over van Gerrie, die als 'oud-kraamverzorgster' heel wat schapen terzijde stond als ze moesten bevallen. "Het lijkt allemaal op elkaar", aldus Gerrie. Ook Cor vertelt graag over het houden van schapen en hoe je ermee om moet gaan. "Een Drents schaap is van een heel ander kaliber, dan bijvoorbeeld een Texelaar", weet Cor. "Eigenlijk hou ik van alle dieren, als ze maar niet bijten", lacht Cor.

De pen wordt doorgegeven aan de heer Anne Reitsma, Fries van origine, uit Lieshout. In de volgende Kletskop lees je meer over wat hem zoal bezighoudt.