Toots Thielemans en Pauwkes Jazz Orkest

Afgelopen maandag moet ik toch even een traantje wegpinken bij het horen van de dood van Jean Baptiste Frédéric Isidor baron Thielemans, oftewel 'Toots'. Hij mag zich adellijk D'Thielemans noemen, hij zal het niet doen. Op 94-jarige leeftijd verruilt hij het aardse leven voor het hiernamaals, de eeuwige jachtvelden, het nirwana, het paradijs of het walhalla. De sporters uit ons Laarbeek hebben weliswaar geen eremetaal gewonnen op de Olympische Spelen in Rio, maar op jazzgebied hebben we allang muzikaal goud in handen. Afgelopen jaren komen de betere jazzmuzikanten naar Aarle-Rixtel en excelleren op het podium van Wim Beeren Jazz Society. De vijver van het muzikanten-netwerk van medeorganisator Jos Beeren is groot genoeg om nog een tijdje uit te vissen. Gewoon genieten onder het genot van een glaasje gerstenat.

De basis van de jazz in Laarbeek ligt bij Pauwkes' Jazz Corner, het initiatief van Martin Pauwkes Heesakkers. Talloze later bekend geworden artiesten komen in die tijd graag over de brug naar het schamele café om hun artistieke kunde te etaleren. Chris Barber, Limehouse Jazz Band, The Savoy Jazzmen, The Goose Milkers. Zo ook Toots Thielemans. Aan de keukentafel van de uitbater zit de man uit Anderlecht samen met vrouw en zus te wachten op zijn optreden, enthousiast pratend over muziek. Op de planken speelt hij samen met pianisten Frans Elzen en Tony Bouwens, afwisselend op mondharmonica en gitaar. Zelfs Tros Session plaatst de microfoons tussen Toots en de andere musici voor een uitzending vanuit dit vermaarde jazzcafé. Later wordt hier ook het fundament gelegd voor Pauwkes Jazz Orkest.

Zaterdag 20 mei 1995. Horecacentrum 'de 2 Beeren' aan de Otterweg in Beek en Donk zet de deuren wagenwijd open voor een optreden van Pauwkes Jazz Orkest met als gastsolist, jawel, d'n Toots. Onder leiding van alweer een andere Beeren, luisterend naar de naam Richard. Tijdens de middagrepetitie vraagt de zoon van de schoenmaker, tevens organisator, Jos Slaats of hij een kop koffie wil, hij spreekt hem aan met U. "Zeg maar Toots en doe mij maar een rood wijntje", is het antwoord van een normaal mens met een mooie dikke grijze snor en een dikke hoornen bril. "Gisteren zat ik nog in Amerika met Stevie Wonder en vanavond spelen we hier in Beek en Donk, mooi hè." Het concert was schitterend. Uitverkochte zaal, melancholische melodieën waaronder Alfie, No More Blues en For my Lady. En natuurlijk Bluesette, want een optreden van de Belgische volksjongen zonder dit nummer is als Aarle zonder Rixtel, Lies en Maria zonder Hout en Beek zonder Donk. Een geweldige muziekavond om nooit te vergeten. Mag ik dit zeggen? Ja ik mag dit zeggen, want ik was er getuige van.