Afbeelding
Foto: Liesbeth van Boxtel

132,50 meter broodje gezond: "Ale blie!"

Redacteur: Martien van den Heuvel

Fotograaf: Liesbeth van Boxtel

De Laarbeekse KBO hield afgelopen zondag in Aarle-Rixtel samen met Aarle Onderneemt de recordpoging 'broodje gezond smeren'. Dat alles in het kader van de Gezondheidsrace. En ook al was Het Guinness Book of Records niet aanwezig, het officieuze record werd gevestigd. Het vorige record uit Groesbeek stond op 106 meter brood. In Aarle-Rixtel smeerden de vele deelnemende verenigingen en vrijwilligers 132,50 meter stokbrood met boter, sla, ham, kaas, tomaat en komkommer.

Zondagochtend om 11 uur stonden alle verenigingen en vrijwilligers al in de startblokken om te beginnen. Wethouder Joan Briels opende de recordpoging: "Dit is nu eens een typisch Aarlese gebeurtenis. In het kader van de Gezondheidsrace samen met alle verenigingen, de Aarlese ondernemersvereniging en de KBO een record proberen te vestigen. En tegelijkertijd de kermis nieuw leven in blazen." Jantine de Jongh van de organisatie bevestigt het Aarlese karakter: "Ook al is de Gezondheidsrace een Laarbeek-breed principe, de recordpoging is echt Aarles. Aarle Onderneemt heeft de broden en ingrediënten gesponsord. De KBO zorgt voor de vrijwilligers en de Aarlese verenigingen helpen met het smeren. Als het stokbrood gesmeerd is, worden de broden gesneden en per 10 centimeter verkocht. De opbrengst gaat naar de verenigingen. Nadien is er bij de kiosk nog een sportclinic en is er muziek en een bar van Déjà Vu en Bij van Dijk."

"Trots op wat wij bijdragen als vereniging"

Er zijn verschillende verenigingen aanwezig. Heleen van Asten van Harmonie De Goede Hoop is "blij dat we hier met een man of tien aanwezig zijn. Het is leuk om te doen." Ook al is de gemiddelde leeftijd door de inbreng van de KBO relatief aan de hoge kant, bij tafeltennisvereniging ATTC '77 brengt de familie Beniers dat gemiddelde een heel stuk omlaag. Dochters Emily en Lausanne Beniers: "We zijn trots dat wij hier voor onze club mee kunnen helpen aan dit record. En het is heel gezellig." Alhoewel ze naar eigen zeggen een kort nachtje achter rug hebben, staan de leden van Carnavalsvereniging De Trekkers opgewekt klaar om te smeren voor het goede doel. Sjoerd van de Wetering: "We zijn hier met zes van de elf leden van onze Carnavalsvereniging om mee te helpen. Altijd als er in Aarle-Rixtel iets te doen is, zijn wij van de partij. Wij zijn trots op ons dorp. Ale Blie voor altijd."

Als het hele stokbrood gesmeerd is, wordt het aan het uiteinde van het brood spannend. De rolmaat komt steeds dichterbij. "Hoe lang is de rolmaat eigenlijk?" klinkt het optimistisch. Maar als het brood gemeten is, en spreekstalmeester Peter Groenendaal bevestigt dat het record is gevestigd, klinkt een luid applaus en wordt het brood klein gesneden en met smaak opgegeten door de belangstellenden. En ook al komt het niet in het Guinness Book of Records, De MooiLaarbeekKrant was er getuige van dat het broodje gezond 132,50 meter lang was. En alles wat in de krant staat, is het waar.


Afbeelding
Afbeelding