Vlnr. Kermiskoning Henk van der Velden, beschermheer Noud Swinkels, jeugdkermiskoning Florian vd Burgt en nieuwe Koning Toon Thijssen van de rode schut, met naast hem de regerend koning en een vendelier van de blauwe schut
Vlnr. Kermiskoning Henk van der Velden, beschermheer Noud Swinkels, jeugdkermiskoning Florian vd Burgt en nieuwe Koning Toon Thijssen van de rode schut, met naast hem de regerend koning en een vendelier van de blauwe schut

Schietfestijnen bij de Aarle-Rixtelse gildes

Redacteur: Martin Prick

Fotograaf: Martin Prick

Aarle-Rixtel - De kermisdagen zijn bij uitstek het podium voor de beide gildes om te laten zien, dat ze 'alive and kicking' zijn. Bij het Sint Margaretha Gilde werd maandag het driejaarlijkse Koningsschieten gehouden. Toon Thijssen mocht zich kronen tot koning. Op dinsdag stond het Kermisschieten bij het Onze Lieve Vrouwegilde op het programma. Daar lukte het Henk van der Velden om de vogel bij het 161ste schot te laten vallen.

Prins
Op maandag werd door het Sint Margaretha Gilde het driejaarlijkse Koningsschieten gehouden. Na een dienst in de kerk, waar het wereldlijk gezag werd vertegenwoordigd door wethouder Frans van Zeeland en de diverse gebruiken op de kermismaandag toog men na de middag naar het gildeterrein aan de havenweg, waar de schoten op de vogel zouden worden gelost. Voor het koningsschap waren dit jaar drie kandidaten. Behalve de huidige koning Harrie van Ganzewinkel werd er gestreden door Ed Vincent, 45 jaar lid, eerste dekenschrijver, tamboer, bazuinblazer en tamboerinstructeur, maar nog nooit koning. De derde kandidaat was oud-prins carnaval van Ganzegat, Toon Thijssen, 10 jaar lid en behalve tweede dekenschrijver en vendelier ook voorzitter van de terreincommissie. Ook Toon was nog nooit koning van het gilde.

Spanning
Het Sint Margarethagilde is een jong gilde. Opvallend is de aanwezigheid van veel jeugdleden. Ruben van Roij en Niels van Stiphout zijn allebei 11 jaar en zijn bij het gilde in opleiding om straks de ouderen op te volgen als tamboer of vendelier. Zo is de toekomst van het gilde gewaarborgd. Buurman Sil van de Waarsenburg was graag bij het Koningsschieten aanwezig geweest, maar zijn vrouw heeft constante verzorging nodig. Maar in zijn tuin grenzend aan het gildeterrein kan hij een beetje meegenieten van het feest en de spanning rondom het schieten.

Koning
Burgemeester Van der Meijden schoot als eerste. Als na 200 schoten de vogel nog niet is gevallen, wordt het spannend, want het doel vertoont diverse gaten en beweegt hevig bij elk schot. Op het spannendste moment wordt één van de jonge tamboers, Teun Gijsberts, gevraagd om de roffel in te zetten. Deze geeft een prachtige roffel en prompt, alsof de vogel op deze huldeblijk heeft gewacht, spat hij uit elkaar na een schot van Toon Thijssen, het 231ste kogeltje.. Deze mag zich voor de komende drie jaar koning van het Sint Margaretha Gilde noemen. Glunderend neemt Toon het gildezilver over van de oude koning en begint aan het handjes schudden en de festiviteiten, die horen bij het aanvaarden van het koningsschap.

Beker
Op kermisdinsdag stond het kermisschieten bij het Onze Lieve Vrouwegilde centraal. Vanaf twee uur in de middag kon iedereen zich inschrijven op het zonovergoten terrein aan de Hagelkruisweg. Het aantal personen dat zich inschreef, rond de 25, moest om beurten schieten op de vogel. De eerste, die een schot loste was onze burgemeester Frank van der Meijden. Het genadeschot bleek het 161ste, gelost door Henk van der Velden. Hij kreeg uit handen van Noud Swinkels van Bavaria een gegraveerde drinkbeker. Ook aan de jeugd werd gedacht. Een triplex vogel moest met een luchtgeweer worden beschoten. Een zestal jonge schutters streed om een prachtig zilveren schildje. Hier lukte het Florian vd Burgt om de vogel bij het 226ste schot te laten duikelen. Hij kreeg de titel 'jeugdkermiskoning'. Daarna werd er voor de liefhebbers geschoten om een fles wijn. Deze werd gewonnen door Pieter Smulders.

Positief
Burgemeester Van der Meijden stak de leden van beide gildes een hart onder de riem door te beloven er altijd voor de verenigingen te zijn. Hij vindt gezonde verenigingen erg belangrijk, want die dragen bij tot een saamhorige samenleving. Hij wil afstand van de politiek tot de burgers verkleinen en gaf met zijn positieve aanwezigheid bij beide evenementen blijk van betrokkenheid bij de Laarbeekse kernen.

Toon Thijssen de nieuwe koning van het Sint Margaretha Gilde
Afbeelding