Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Pearl Jamming succesvol in Openluchttheater

Redacteur: Martin Prick

Fotograaf: Joost Duppen

Mariahout - De groep Pearl Jamming, tributeband van de Amerikaanse rockband Pearl Jam uit Seattle treedt op in het openluchttheater. Na een rustig begin werkt de groep naar een climax toe.

Liedjes
Het optreden van de groep staat gepland om 20.30 uur, maar om 20.15 uur is het mogelijk een kanon af te schieten in het theater zonder ook maar iemand te raken. Echter, na de start van het optreden loopt de 'zaal' snel vol en beginnen Lars Kroos, de Nederlandse Eddie Vedder, met zijn groep aan het optreden. Het programma bestaat vooral uit nummers van Pearl Jamming zelf, afgewisseld met nummers van Neil Young, Golden Earring en Pink Floyd. Het beantwoordt goed aan de opbouw van de concerten van de oorspronkelijke groep, die zijn bewondering voor vooral Neil Young laat blijken door in ieder geval in elk concert nummers van deze artiest op te nemen. 'Nummers' worden door Lars Kroos echter tijdens het optreden consequent 'liedjes' genoemd. Wanneer aan het einde van het concert om nog meer muziek wordt gevraagd, 'doet' Pearl Jamming 'nog een liedje'.

Nèt echt
De leden van Pearl Jamming komen allemaal uit West Friesland, meer bepaald de omgeving van Medemblik. Ongeveer vijf jaar geleden kwamen vijf muzikanten bij elkaar om muziek te maken. Ze zochten een voorbeeldgroep en omdat de muziek van Pearl Jam hen allemaal inspireerde, werd de tributegroep geboren. Inmiddels zijn zij uitgegroeid tot een band, die internationaal concerten geeft en een behoorlijk gevulde agenda heeft. "We kunnen er nog niet van leven", vertelt Lars Kroos, "want wij zijn nog gewoon leraar of elektricien, maar we hebben het stadium bereikt dat we kunnen kiezen, waar we een optreden aannemen." De groep wil graag in de buurt komen van de prestaties van hun Amerikaanse evenknie, maar realiseert zich dat dit niet snel zal gebeuren. "Dat zijn allemaal professionele muzikanten en het enige dat je kunt doen, is hun stijl zo goed mogelijk imiteren", vertelt Lars. Ze krijgen ook veel complimenten na de optredens, zo ook in Mariahout. Tijdens de pauze vertelt Humphrey Stofberg, Beek en Donkenaar en liefhebber van de originele groep: "Het optreden hier vanavond is erg goed, het doet niet onder voor de echte Pearl Jam. Ook al omdat deze band de artiesten die de echte band in de show betrekt ook muzikaal aan het woord laat."

Quote: "Het doet niet onder voor de echte Pearl Jam"

Enthousiast
De band wil voorlopig nog doorgaan als tributeband voor Pearl Jam. Aan eigen nummers en het spelen van andere muziek wordt nog niet gedacht. Graag willen ze gaan spelen op de grotere (internationale) festivals en dat lukt steeds beter. Dat blijkt al uit het feit dat de groep twee dagen na het optreden van vanavond al weer op het podium staat op het Nirwana festival in Lierop, dat toch tot de bekendere festivals van Nederland mag worden gerekend. Daar hebben grote namen als Rowwen Hèze, the Stranglers en Golden Earring al opgetreden. Het succesvolle optreden in Mariahout kende een einde met een staande ovatie van het enthousiaste publiek.

Afbeelding
Afbeelding