Wout en Jill blazen zo snel als ze kunnen een ballon op zodat het feest kan beginnen!
Wout en Jill blazen zo snel als ze kunnen een ballon op zodat het feest kan beginnen! Foto: Ingezonden

Wie is er jarig in het land van Jan Klaassen?

Poppentheater Kris-Kras geeft voorstelling tijdens kindervakantieweken Laarbeek

Redacteur: Mariëlle de Beer

Mariahout – Benk Janssen trad afgelopen maandag met zijn poppentheater Kris-Kras als eerste in een reeks van vier op tijdens de kindervakantieweek in Mariahout. Dit tot zichtbaar genoegen van alle deelnemertjes uit de groepen 1 tot en met 4.

Inleiding

Het is feest. Feest in de poppenkast en dus feest in het land van Jan Klaassen. En daarom moet de poppenkast versierd worden. Op de vraag van poppenspeler Benk Janssen wie wil helpen de poppenkast te versieren, gaan heel veel kindervingertjes enthousiast de lucht in. Jill en Wout zijn de gelukkigen en mogen naar voren komen. Samen met Benk blazen beide hulpjes een grote ballon op, hangen ze slingers aan de poppenkast en toveren ze met een 'echte' toverstaf - die na heel veel grappige trucjes tevoorschijn komt - een heuse vlaggetjesslinger uit de hoge hoed. Missie geslaagd; het feest kan beginnen!

Wie zit er in de poppenkast?

Maar wie zit er nou in de poppenkast? Als het gordijntje opengaat om het antwoord op deze vraag te onthullen maar héél toevallig 'per ongeluk' ook weer een aantal keren dichtvalt, wordt er luid gelachen, gewezen en meegeleefd. De show kan beginnen; het verhaal vangt aan met 'de politie' die alle mensen in het land komt vertellen dat de Koning jarig is en dat iedereen op feest mag komen maar wel een cadeau moet meenemen dat niet minder dan €25,- mag kosten… Jan Klaassen ligt op dat moment lekker te slapen in zijn huisje. Op de vraag hoe de vrouw van Jan Klaassen heet, wordt uiteenlopend gereageerd, waarbij de opmerking van één van de jonge toeschouwertjes 'Mevrouw Klaassen!' voor veel hilariteit zorgt. Samen met mevrouw Klaassen, ofwel Katrijn, proberen alle kinderen Jan Klaassen wakker te schreeuwen. En met resultaat; Jan Klaassen komt zijn huisje uit en de voorstelling kan nu écht gaan beginnen.

Genieten

Het verhaal neemt alle kinderen mee; er wordt aandachtig geluisterd, meegedacht, gefluisterd en geschreeuwd. Vooral wanneer tovenaar Arie Bombarie op de proppen komt en alles voor Jan Klaassen dreigt te verpesten, wordt er driftig meegespeeld door het publiek. Maar alles komt goed; Jan Klaassen brengt de Koning uiteindelijk een prachtig cadeau en zingt tot slot samen met alle kinderen 'Lang zal hij leven'; een mooier cadeau kan de Koning zich niet wensen.

"Wat een heerlijk publiek", vertelt Janssen na afloop, "het was een groot genoegen om hier te mogen optreden." Navraag in het publiek leert dat ook zij ontzettend hebben genoten; "het was zoooo leuk!"