Coolhof

Evenals veel andere straten in Lieshout heeft de straat Coolhof de naam gekregen van een toponiem. De Coolhof lag in vroegere tijden in sectie F van de gemeente Lieshout. Dat is omgeving Vogelenzang, Deense Hoek, etcetera. Als men het kanaal wegdenkt, dan vormde dat daar destijds één geheel. Als men gaat kijken wat deze naam betekent, dan komt men op groentenhof. Eigenlijk dus letterlijk de plaats waar de kool geteeld werd. In de oudheid werd al veel kool geteeld en er werden geneeskundige krachten aan toegewezen. Er zijn veel koolsoorten: rode kool, witte kool, savooiekool, spruitkool, spitskool. Pythagoras schreef destijds al dat de verschillende koolsoorten zeven goede eigenschappen bezaten. De Romeinen schreven er al over en roemden de culinaire mogelijkheden van deze veelzijdige groente. De kool is zowel gekookt als rauw te eten en men vond dat kool alle andere groenten overtrof. Het sap van de kool zuivert de buik en men schrijft zelfs dat het hielp tegen slangenbeten. In de oren gegoten hielp het zelfs tegen doofheid. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Of we al deze adviezen op moeten volgen is misschien ook twijfelachtig, maar zeker is dat in onze tijd de koolsoorten nog veel gegeten groenten zijn. Geen wonder dus dat een groentenhof coolhof genoemd werd. In de groentenhof zal hoofdzakelijk kool gestaan hebben.

Het kan dan ook niet anders dan dat veel andere plaatsen ook een straat hebben die Coolhof heet. In Boekel staat een vakantiehuis met de naam Coolhof. In Dongen heet de milieustraat Coolhof. Ook Moergestel heeft zijn Coolhof.

In Lieshout ligt de straat Coolhof tussen de Floreffestraat en de Hertog Hendriklaan. Het is niet bekend of er nog kool gekweekt wordt, maar dat zou zo maar kunnen. Een mooie naam is het in elk geval wel. Een historische naam, het toponiem Coolhof, blijft zo mooi voortleven in de Lieshoutse samenleving.

Nelly de Groot-Cooijmans

Met dank aan heemkundekring 't Hof van Liessent