Afbeelding
Foto: Johan Maas

Theatermaker Rob Scheepers vermaakt OLTM met 'Schroot'

Redacteur: Marie-Christine van Lieshout

Fotograaf: Johan Maas

Mariahout – Openluchttheater Mariahout was vrijdag het decor van Rob Scheepers' theatertour 'Schroot'. In zijn eerste solovoorstelling beschrijft de artiest zijn worsteling met de vooruitgang middels hilarische en herkenbare verhalen.

Dagelijks leven
Na tien jaar tonpraten en twee nieuwjaarsconferences neemt Rob het publiek mee in zijn levensverhaal. Rode draad is een reis naar Tsjechië die hij in 1992 met zes vrienden maakte. Ze spreken af om dit na 25 jaar te herhalen. Eenmaal volwassen lijkt de reis op een mislukking uit te draaien. De wereld is veranderd. Aan Lieshoutse Bas van vijftien wordt de situatie in 1992 uitgelegd; Fotorolletjes, cassettebandjes, populaire artiesten en bijzondere gebruiken. Rob Scheepers is een meester om het publiek bij zijn show te betrekken. "90% van mijn verhaal is echt gebeurd", vertelt Rob na afloop in de kleedkamer, "aangedikt natuurlijk, maar het is bijna allemaal dagelijkse praktijk." In de voorstelling vertelt Rob bijvoorbeeld over het 'resetten' van situaties. Een saaie bruiloft in Aarle-Rixtel wordt opeens spannend als Rob geschminkt met koffer door het café loopt. "Hé, dat is Rob Scheepers… Komt 'ie optreden?" Natuurlijk treedt hij niet op. Maar de gasten hebben de hele avond iets om over te praten. De grap ontstond in Lieshout. "We zaten te eten bij Bavaria Brouwerijcafé voor een optreden in het Dorpshuis", lacht Rob. "Herrie uit de grote zaal, een vrijgezellenfeest. Bij wijze van grap ben ik toen door die zaal gelopen. Die grap paste achteraf goed in mijn voorstelling."

Spelen met de elementen
Na de pauze valt de regen even met bakken uit de hemel. Maar heeft de conferencier dit niet over zichzelf afgeroepen? De MooiLaarbeekKrant herinnert Rob aan een tweet die hij tijdens 'Juni-watermaand' via de sociale media verspreidde. Op het artikel in het ED 'Hemelwater Mariahoutse kerk gaat in het Processiepark de grond in' twitterde de artiest; "Applaus. Dit is met voorsprong het meest kansloze 'nieuws' dat je vandaag gaat lezen." Rob Scheepers moet er hartelijk om lachen. "Gelukkig was de regen snel voorbij. Je moet wel strijd leveren met krakende poncho's en tikkende paraplu's." Het publiek hing weer meteen aan zijn lippen. Na afloop zijn de reacties van de bezoekers positief. Rob is blij om dat te horen. "Tussen alle positieve reacties trek ik me die ene negatieve nog steeds aan", vertelt hij oprecht. "Soms besef ik me dat die negatieve persoon gewoon niet mijn doelgroep is." Komende tijd zal Rob Scheepers met het programma 'Schroot' door droge zalen trekken. Op televisie zal hij zijn Brabantse roots weer met verve vertolken in het programma 'Padoem Patsss', een oneliner-show bij BNN. Een ambassadeur van de Brabantse humor.

Afbeelding