Een stralende Carolijn Bouw ontvangt de Vrijwilligerspenning Laarbeek.
Een stralende Carolijn Bouw ontvangt de Vrijwilligerspenning Laarbeek. Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Carolijn Bouw ontvangt Vrijwilligerspenning Laarbeek

Fotograaf: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Beek en Donk – Afgelopen vrijdag ontving Carolijn Bouw-Renders uit handen van wethouder Briels, namens het college van burgemeester en wethouders van Laarbeek, de Vrijwilligerspenning Laarbeek ter gelegenheid van haar afscheid als vrijwilliger bij Kindervakantiewerk Beek en Donk.

Historie Hiep Hoi

Al sinds 1962 organiseert Hiep Hoi in Beek en Donk kindervakantieweken. Na verloop van tijd kwam er een nieuwe organisatiestructuur. De taken werden onderverdeeld. Onder het bestuur valt een coördinatiegroep voor de vakantieweek en daaronder hangen de programmagroep, de materialengroep, de EHBO-dienst, een publiciteitsgroep en een keukendienst. Sindsdien is het deelnemersaantal in de richting van 400 kinderen gegaan en kan jaarlijks gebruik worden gemaakt van ruim 135 vrijwilligers.

Kartrekker

Carolijn is in 1998 gestart als lid van de Programmagroep. Vrij kort daarna nam ze het roer over en werd zij de kartrekker. Zij zorgt ervoor dat nieuwe leden worden geworven en zij draagt zorg voor het totale programma van de Kindervakantieweek. Direct na de Kindervakantieweek vindt in september de evaluatie plaats. Deze eindigt vaak met allerlei nieuwe ideeën voor het volgende jaar. In de maanden oktober tot en met juni stelt de programmagroep een nieuw programma op. Elk onderdeel wordt uitvoerig uitgewerkt en waar nodig worden er werkbladen gemaakt die terechtkomen bij de materialengroep. Deze groep werkt de nodige decors en de spellen verder uit. De controle daarop vanuit de programmagroep is bij Carolijn in goede handen.

Overige werkzaamheden

Gedurende al die jaren heeft Carolijn ook de redactie gevoerd van de vele programma- en infoboekjes. Verder bezocht ze regelmatig de bestuursvergaderingen voor nader coördinerend overleg. Mede dankzij de geweldige inzet, inspiratie en het enthousiasme van Carolijn hebben ontelbaar veel kinderen mogen genieten van fantastische vakantieweken met even zo veel verschillende thema's!


Twee Vrijwilligerspenningen uitgereikt in Mariahout

Fotograaf: Joost Duppen

Mariahout – Afgelopen vrijdag ontvingen Bert Verhoeven en Alexander van de Ven uit Mariahout uit handen van wethouder Van Zeeland, namens het college van burgemeester en wethouders van Laarbeek, de Vrijwilligerspenning Laarbeek ter gelegenheid van hun afscheid als vrijwilliger bij Kindervakantiewerk Mariahout.

Vrijwilliger Bert Verhoeven

Bert is sinds 1996 actief bij het Kindervakantiewerk in Mariahout. Hij maakt deel uit van Commissie 1. Deze commissie is verantwoordelijk voor het inhoudelijk organiseren van de kindervakantieweek voor de schoolgaande kinderen. Er worden programma's bedacht, spullen worden in orde gebracht en gehouden, er wordt gesjouwd en er worden dagboeken samengesteld, die tijdens de kindervakantieweek in de tent liggen voor bijzonderheden.

Werkzaamheden

Voorafgaand aan de Kindervakantieweek is Bert aanwezig bij het opbouwen van het terrein en het inrichten van de tent. Gedurende de gehele week is hij elke dag van 's morgens vroeg tot 's avonds laat aanwezig. Hij stelt zich altijd beschikbaar en regelt wat er gevraagd wordt. Gedurende de hele week zorgt Bert ervoor dat de tent opgeruimd blijft. Hij is het manusje van alles. Als de Kindervakantieweek voorbij is, helpt hij bij het opruimen. Door het jaar heen is er maandelijks een vergadering, waarbij Bert aanwezig is. Ook bij extra bijeenkomsten, zoals de inschrijfavonden, bij recepties, bijeenkomsten voor de leiding en de evaluatiebijeenkomst is Bert altijd aanwezig.

Vrijwilliger Alexander van de Ven

Alexander is eveneens in 1996 begonnen als begeleider van een groepje kinderen tijdens de Kindervakantieweek in Mariahout. Daarna is hij lid geworden van Commissie 2. Deze commissie is verantwoordelijk voor het opbouwen van het terrein. Er moet een basis worden aangebracht waarop de kinderen hun hutjes kunnen bouwen en er moet voor materiaal worden gezorgd. Verder moeten er tenten en een podium worden opgebouwd. Bovendien is Commissie 2 de gehele week inzetbaar voor allerlei hand- en spandiensten en voor het sjouwwerk. Na afloop coördineert de commissie het afbreken van de hutjes en het opruimen van het terrein.

Werkzaamheden

De laatste jaren is Alexander verantwoordelijk voor geluid en muziek. Ruim voor aanvang van de kindervakantieweek hangt hij briefjes op met een poepverbod voor honden om het terrein zo schoon mogelijk te houden. Alexander is elk jaar aanwezig bij het opbouwen van de Kindervakantieweek, gedurende de gehele week van 's morgens vroeg tot sluitingstijd en bij het afbreken. Bij het uitlaten van zijn hond gaat hij in de vroege ochtend al naar de tent voordat de eerste vrijwilligers arriveren. Hij controleert dan of alles in orde is en zet koffie. Ook het laatste rondje met de hond gaat langs het terrein van de Kindervakantieweek om te kijken of alles in orde is.

Bert Verhoeven (midden links) en Alexander van de Ven proosten op het ontvangen van 'hun' Vrijwilligerspenning.