Anne Reitsma
Anne Reitsma Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

KletskopPen

Redacteur: Marie-Christine van Lieshout

Fotograaf: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Pen

De lommerrijke tuin van Anne Reitsma weerspiegelt zijn liefde voor de natuur. De MooiLaarbeekkrant wordt door hem en zijn vrouw Adri van Weelden warm ontvangen. Tijdens een kopje thee ontstaat een diepgaand gesprek met een echtpaar dat het belangrijk vindt mensen bewust te maken van de pracht en kwetsbaarheid van het leven.

Laten we beginnen bij het begin, Anne. Je woont nu in Lieshout, maar je naam verraadt dat je niet uit Brabant komt. Waar ben je opgegroeid?

"Ik ben in 1933 in het noorden van Friesland geboren, tegen de Waddenzeedijk. Terugdenkend aan mijn jeugd zie ik mezelf vliegerend over een stoppelveld van geoogst graan rennen. Mijn vader had een gemengd bedrijf met diverse dieren en verbouwde onder andere aardappels, bieten, granen, erwten en vlas. Het bedrijf was zelfvoorzienend. Mensen, dieren en planten vormden een harmonieus geheel. En daarbij kwamen er producten beschikbaar voor de buitenwereld. Waarschijnlijk is deze achtergrond de reden dat ik al meer dan veertig jaar lid ben van de vereniging ter bevordering van biologisch-dynamische landbouw. Ontwikkelingen in de landbouw houden me bezig. Ik ben bezorgd over hoe mensen met de natuur omgaan."

De natuur is iets vanzelfsprekends, mensen maken hier deel van uit. Waarom zorgen?

"De natuur wordt geƫxploiteerd. Economische belangen spelen een belangrijke rol. Chemicaliƫn worden ingezet om een hogere opbrengst te genereren. Door inzetten van onkruidbestrijders en gewasbeschermers raakt de ecologie uit balans. Er is weinig bewustzijn dat de natuur zichzelf in stand kan houden als een harmonieus geheel. Gebruik van kunstmest maakt bijvoorbeeld dat regenwormen uit de grond verdwijnen. De grond verdicht zich, laat onvoldoende regenwater door en gewassen verdrinken. Door bewust met flora en fauna om te gaan, herken je de oorsprong van het leven en ga je daar beter mee om."

Bewustwording is dus belangrijk?

"Jazeker en dat begint met je dingen afvragen, zoals: waar komt onze voeding vandaan en hoe wordt het geproduceerd? Wat doet een plant groeien? Door je bewust te worden van deze dingen krijgt voeding meer betekenis. De biologisch-dynamische landbouw maakt gebruik van de samenhang en het wezen van de natuur. Het aantal bedrijven dat op deze manier werkt neemt toe. En gelukkig is er vanuit consumenten steeds meer weerstand tegen het onnodig massaal exploiteren van levende wezens. Discussies over bijvoorbeeld de plofkip maken de consument al bewuster."

Quote: "Door bewust met flora en fauna om te gaan, herken je de oorsprong van het leven en ga je daar beter mee om"

Door jouw inzet voor biologisch-dynamische landbouw blijf je dicht bij je wortels, zoon van een Friese boer met een gemengd bedrijf.

"Dat klopt, maar ik ben naar Brabant gekomen om bij Philips te gaan werken. Ik ben een technische man. Via een collega kwam de biologisch-dynamische landbouw op mijn pad. Dit paste helemaal bij mijn achtergrond en mijn visie op het leven. Daarom was ik ook betrokken bij de oprichting van de Vrije School in Eindhoven. Kinderen zijn autonome individuen met persoonlijke talenten. Als je die stimuleert haal je het beste uit de mens. Zo is het ook met de zorg voor de natuur."

Anne Reitsma geeft zijn pen door aan Maartje van Velthooven uit Mariahout. Over twee weken komt haar verhaal in De MooiLaarbeekKrant.