Koningin Jo en Koning Peter Keursten onderweg naar het gemeentehuis.
Koningin Jo en Koning Peter Keursten onderweg naar het gemeentehuis. Foto: Martin Prick

Gilde St. Servatius blijft overleden leden herdenken

Redacteur en fotograaf: Martin Prick

Beek en Donk - Rond tien uur 's morgens klinkt afgelopen maandag bij het gemeentehuis van Laarbeek plotseling het welbekende tromgeroffel van 'een gilde' of in de volksmond 'de schut'. Lieshout kermis is de aanleiding om een 'nieuwe koning te schieten'. De oude koning, vervoerd op een versierde boerenkar, verricht zijn laatste officiƫle handelingen op het terrein van het wereldlijk gezag.

Gebruiken
Meestal is een bezoek aan het gemeentehuis niet opgenomen in het programma, maar op deze bijzondere dag wordt daarvoor een uitzondering gemaakt. Er wordt het gilde namelijk iets aangeboden. Dat de regels van het gilde af en toe uitzonderlijk overkomen, blijkt als de burgemeester het koningspaar ontvangt en naar binnen loopt. Volgens de regels namelijk, moet de burgemeester de gildekoning voor laten gaan. Koning Peter Keursten loopt dus voorop samen met koningin Jo en op gepaste afstand volgt de burgemeester en de rest van het gevolg. In de raadszaal worden de gildebroeders welkom geheten door burgemeester Frank van der Meijden. Hij onderstreept het belang van het gilde en het in stand houden van oude gebruiken: "Wij moeten ons bewust zijn van het verleden om in het heden de juiste dingen te doen."

Aanwas
Als eerste biedt de burgemeester het gilde een adres aan. Het is namelijk zo, dat het onderkomen van het gilde Lieshout-Mariahout geen eigen adres en postcode had. Bij zijn aanstelling als burgemeester werd hij op de hoogte gebracht van dit feit en beloofde de kersverse bewindsman dat hij 'daaraan wat zou doen'. Nu al is dit geregeld, "na 600 jaar dan", voegt Frank van der Meijden eraan toe, daarbij doelend op het feit, dat het gilde over enkele jaren zijn 600-jarig bestaan hoopt te vieren. Het nieuwe adres wordt: Beemdkant 30, 5737 RP Lieshout. Daarna worden enkele nieuwe leden van het gilde officieel in de club opgenomen doordat zij van hun nieuwe 'broeders' een persoonlijke zilveren bekerhouder aangeboden krijgen. Het gilde vindt, net als elke vereniging, verjonging belangrijk en is daarom blij met de aanwas.

Flair
Er staat nu nog iets belangrijks te gebeuren, namelijk de overdracht van een kunstwerk dat de leden moet helpen de overleden gildebroeders te blijven herinneren. Het houten kunstwerk is gemaakt door Bart Janssen uit Beek en Donk en bestaat uit een geweldig mooi uit hout gesneden beeldje van de heilige Servatius met rond hem een boog van kleine schildjes, waarin de namen van overleden broeders voor altijd in herinnering blijven. Bart Janssen vond het werk steeds mooier worden, maar vond het erg jammer, dat hij tijdens de geheimhoudingsperiode met niemand over zijn geslaagde vorderingen kon praten. Hiermee was de bijeenkomst ten einde en de koning en koningin namen weer plaats op de boerenkar om terug te keren naar Lieshout. Het was meteen het laatste optreden van de koning, want tijdens het koningsschieten werd als nieuwe koning aangesteld Peter van de Burgt. Hij zal het komende jaar het koningschap met de van hem bekende flair vervullen.

Het kunstwerk wordt onthuld
De nieuwe koning Peter van de Burgt