Afbeelding
Foto: Martin Prick

MooiMezelf Monika Slaets-Sonneveldt

Redacteur: Martin Prick

Monika Slaets-Sonneveldt (44) is een geboren en getogen Beek en Donkenaar. Ze is getrouwd met Ton en heeft twee dochters, Anne van 16 en Robin van 14 jaar oud. Naast het lidmaatschap van de gemeenteraad is ze vooral actief op het sociale vlak. Zo is ze bestuurslid van de buurtvereniging. "Heel belangrijk in een steeds individualistischer samenleving", benadrukt Monika. Daarnaast is ze vrijwilliger bij badmintonclub Mixed, waar ze de training verzorgt van de jeugd. Het verenigingsleven vindt ze erg belangrijk, ze is een mensenmens, die graag voor anderen iets regelt, als dat gevraagd wordt. Vanuit haar functie in de gemeente wil ze graag voeling houden met verenigingen om te weten wat er leeft. Als Monika iemand moet noemen, die ze buiten de politiek erg bewondert komt ze uit op moeder Theresa, die zichzelf helemaal wegcijferde voor de medemens.

ABL
De ouders van Monika waren ook politiek geëngageerd. Vader Ton (Sonneveldt) is nog steeds voorzitter van ABL, terwijl Monika fractievoorzitter is. "De partij ABL heb ik niet gekozen, omdat mijn vader daar ook lid van was. Ik heb echt ook de andere partijen overwogen, maar bij ABL voel ik me het meeste thuis", stelt Monika. "Ik voel me op mijn gemak tussen de mensen, ik wil mezelf zijn en veel inbreng hebben. Het doet me goed, dat ik op het vooroverleg van commissie- en raadsvergaderingen van de partij altijd veel belangstellenden zie, die geïnteresseerd zijn in wat er wordt besproken. Dat betekent, dat ABL de mensen aanspreekt."

Samen
Binnen de partij is Monika verantwoordelijk voor de portefeuille Algemene Zaken en is ze voorzitter van de commissie Sociaal Domein. Ze prijst zich gelukkig met een ambtenarenkorps, dat de raadsleden met raad en daad terzijde staat. "Wij waarderen elkaar wederzijds en kunnen alleen samen de steeds moeilijkere taken van de gemeente uitvoeren." De transities die de laatste jaren bij de gemeente zijn neergelegd, gepaard met grote bezuinigingen zijn omvangrijk voor ambtenaren en gemeenteraadsleden en hebben een grote impact op de inwoners. Persoonlijk heeft ze het project 'Samen' opgezet, een samenwerking tussen de bewoners in de woonvormen rondom De Regt en basisschool 't Otterke. Hier wordt de gedachte dat ouderen veel kennis hebben als uitgangspunt genomen. Kinderen kunnen voor ouderen bijvoorbeeld hand- en spandiensten leveren, terwijl zij op hun beurt kunnen worden geholpen met adviezen voor het bewerken van de grond, in de toekomstige moestuin.

Eer
Op de vraag wat op dit moment het aandachtspunt van ABL voor de gemeente Laarbeek is, trekt Monika dit meteen breed als taak voor de gemeenteraad in het algemeen. "Mensen in Laarbeek moeten fijn kunnen wonen, daarvoor moeten goede regelingen zijn. De gezondheidszorg, woningbouw en ergernissen als overlast door hondenpoep worden aangepakt. Het feit dat het bestuur van het Commanderijcollege ABL koos als ingang voor de politiek toen zij met problemen zaten aangaande de huisvesting van leerlingen, steunt het gevoel dat wij als ABL dicht bij de mensen staan. Die huisvesting is overigens voorlopig gegarandeerd, want er worden een paar noodlokalen geplaatst. Zeker nog niet ideaal, voor een oplossing op langere termijn wordt nog overlegd."

Het fractievoorzitterschap brengt voor- en nadelen mee. "Ik vind het een eer die functie te mogen uitoefenen, maar af en toe heb ik er behoefte aan te sparren met bij voorbeeld Ron (Verschuren) en Jordy (Brouwers) om zeker te weten dat ik de juiste beslissingen neem. Ik ben het in de raad niet altijd met iedereen eens, maar heb wel met alle leden een goed contact."

Afbeelding