Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Je speelt zelf in een feestband 'Die Partyhosen'. Ga je niet liever bier drinken dan optreden?

Redacteur: Iris Savenije

Fotograaf: Joost Duppen

Het lustrum van het Oktoberfest in Aarle-Rixtel is een feit. Om alvast in de juiste stemming te komen, heeft Hein zijn pyjama ingeruild voor een lederhose. De radio wordt overstemd door feestserenades en vandaag mag het dan eindelijk: bier in bed! Ondertussen vertelt Hein over het feest dat aankomende 7 en 8 oktober Aarle-Rixtel weer vol laat lopen met bier en dirndls.

"Absoluut niet. Het is geweldig om in een tent te spelen waar je samen met anderen hard voor gewerkt hebt. We treden op voor allemaal feestende mensen die genieten van hun avond. Dat is kicken. Tijd voor bier heb ik tussendoor genoeg. We maken muziek, maar feesten ook mee. Met mate, want dronken worden kan ik niet maken."

Waarom is er vijf jaar geleden eigenlijk een Oktoberfest opgezet en niet... een enorme pyjamaparty?

"Vóór het Oktoberfest hadden we in Aarle-Rixtel het blaaskapellenfeest tijdens Pinksteren. Dat is 45 jaar lang georganiseerd totdat we doorkregen dat we iets anders moesten verzinnen. Het feest kreeg steeds minder publiek, vooral jeugd ontbrak. De blaaskapel moest meegaan met zijn tijd, maar hun feestelijke muziek behouden. Een Oktoberfest was de oplossing."

En dan heb je ineens een enorme tent met verklede mensen...

"In het begin durfden echt niet alle mensen zich te verkleden. Laten we voor het gemak zeggen dat het ongeveer vijftig procent was. Dat is nu wel anders. Iedereen heeft prachtige pakjes aan. De tent is met de jaren gegroeid, maar zit nu op zijn max. Groter dan die van dit jaar, kan hij op deze locatie niet worden. Of we dan gaan verhuizen, weten we nog niet. De organisatie heeft het er wel eens over gehad om iets samen te doen met de kermis in Aarle-Rixtel; daar is het altijd rustig. Zonde."

Prachtige pakjes, grotere tent: wat kunnen de bezoekers nog meer verwachten?

"Voorheen haalden we altijd de beste feestbands uit Nederland, voor ons lustrum hebben we echter wat meer uitgepakt. Cäpt'n. KLUG & die ZwergSteirer is een band uit Oostenrijk. We zijn er eerst naar wezen kijken en het was echt één groot feest. Zij zijn er zowel vrijdag als zaterdag. De inrichting van de tent is dit jaar weer helemaal anders en de opening door Noud Swinkels blijft prachtig. Een echt houten biervat wordt aangeslagen en geeft heel de tent eerst een rondje."

Het evenement wordt geheel georganiseerd door vrijwilligers, toch?

"Ja. We hebben een vaste organisatie van zeven man, maar zijn in totaal met ongeveer honderd vrijwilligers. Het is een breed gedragen festival. Iedereen helpt ons mee op hun eigen manier. We zijn ook heel dankbaar voor de steun die we krijgen van de inwoners van Laarbeek en van de sponsoren. Het contract met Bavaria is alweer getekend: de komende vijf jaar blijft het Oktoberfest in Aarle-Rixtel gegarandeerd."

Zaterdag 8 oktober is het Oktoberfest helaas al uitverkocht. Wees niet te laat voor vrijdag 7 oktober en bestel snel uw kaartje via de website: www.oktoberfest-aarle-rixtel.nl