Redacteur Stijn interviewt Sanne Weekamp
Redacteur Stijn interviewt Sanne Weekamp Foto: Ingezonden

#Op pad met... De Familie 'Spaghettini'

Redacteur: Nina Sneijers

Beek en Donk- Een zwarte wagen scheurt het HiepHoi terrein op. De hoofden van kinderen draaien richting het geluid. Vreemde figuren stappen uit en betreden het podium. Het is de familie 'Spaghettini', gevlucht voor de Maffia. De Maffia wil het medaillon hebben dat Undica, een vriendin van de familie, heeft.

Restaurant

De familie gaat wonen in het dorp 'Village Bolognese', dat door Beek en Donkse kinderen tijdens HiepHoi gebouwd wordt. 's Middags is Undica aan het huilen. Ze wil naar huis. Het medaillon draagt ze over aan oudtante Teutonia, die graag een ketting wil. Papa Spaghettini is intussen een restaurant gestart. Mama gaat de volgende dag personeel zoeken. Ze vindt een serveerster. Niet snel daarna krijgt het restaurant de eerste klanten. Maar papa is afgeleid en het gaat mis. Het eten ontploft. Boze Papa geeft de serveerster de schuld. Ze wordt ontslagen.

Pizzakoerier                                                                                                                                                                

De dag erna blijkt het hele restaurant overhoop gegooid. Alles is één grote troep. De familie denkt dat de Maffia het misschien gedaan heeft. De kinderen van HiepHoi hebben vreemde figuren rond zien lopen. Papa Spaghettini is niet blij. Hij is het geheime recept kwijt. Zonder het recept kan hij niet koken. Tegen het eind van de middag krijgt het restaurant veel bestellingen. De dochters kunnen ze niet alleen af. Gelukkig heeft oma het nummer van een pizzakoerier. Ze weet niet dat de Maffia dat nummer in de brievenbus gedaan heeft. Terwijl oma de koerier belt gaat Teutonia douchen. De Maffia ziet het medaillon buiten de douche liggen en belt de koerier om het te pakken. Als oma de dochters betrapt op het flirten met de koerier ziet deze kans het medaillon te stelen. Papa en Mama kunnen intussen pastasausrecept niet vinden.

Medaillon                                                                                                

Donderdags is het medaillon nog steeds niet gevonden en het recept van de geheime pastasaus ook niet. Dochters Spaghettini maken ruzie om de pizzakoerier, ze zijn allebei verliefd. Die avond gaat Valentina Spaghettini mee met de pizzakoerier. Zij ziet een heel bekend lint in zijn zak. Vrijdags komt de koerier terug en ja hoor... Het lint steekt uit een koffer. Samen met dochters Valentina en Sonia bedenkt oudtante Teutonia een plan om het medaillon terug te krijgen. Als 's middags Undica plotseling terug komt moet de familie wel vertellen wat er met haar medaillon gebeurd is. Het plan wordt uitgevoerd. De dochters verleiden de koerier terwijl Teutonia het medaillon pakt. Maar de Maffia is er ook. In de ruzie breekt het medaillon en het geheime recept valt eruit. Iedereen is blij en de Maffia besluit in het restaurant te gaan werken.


Back to school! Tips & Tops

Redacteur: Stijn Geene

Laarbeek - De vakantie is voorbij. Iedereen moet weer naar school. Kinderen gaan naar de volgende groep van de basisschool of voortgezet onderwijs. Sommigen gaan voor het eerst naar de brugklas.

Terugkijken op de brugklas

Sanne Weekamp gaat naar de tweede klas. Ze kijkt terug op een fijne tijd in de brugklas. De eerste dag was wel spannend. Op de basisschool zei iedereen dat je heel veel huiswerk kreeg en dat je geen vrije tijd meer had omdat je zoveel moet leren. Toch had ze er zin in. Ze was er helemaal klaar voor.

Ze kende niemand in haar klas. Gelukkig hadden ze introductieweek op school om de klas te leren kennen. Ze vond dit erg fijn want zo maak je snel vrienden. ''De eerste week deed ik nog rustig aan'', zei Sanne. "Daarna kreeg ik geleidelijk steeds meer huiswerk." De verhalen van heel veel huiswerk bleken overdreven te zijn. Sanne kreeg een fijne mentor. Proefwerkweek was het moeilijkste. Veel leren maar ze heeft het doorstaan. Het jaar vloog om. Ze heeft zin om naar de tweede te gaan. Wel wennen na zes weken geen huiswerk maken. De vakantie was fijn maar het tweede jaar op de middelbare school kan beginnen.

Brugklastips van Sanne

Tip 1. Je moet goed plannen. Als je goed plant vergeet je niet te leren of je huiswerk te maken. Het scheelt een hoop tijd. Je houdt dus meer vrije tijd over.

Tip 2. Probeer vrienden te maken. Met je vrienden is schooltijd een stuk makkelijker te 'doorstaan'. Ze kunnen je helpen met leren. Ook kun je samen huiswerk maken. Het belangrijkste is dat het samen een stuk gezelliger is.

Tip 3. Probeer altijd goed te leren. Als je goed leert heb je een grotere kans op goede punten. Als je veel goede punten hebt en je haalt een slechte dan is het niet zo erg. Dan wordt het slechte punt gecompenseerd.

Tip 4. Als je in tijdnood komt bij een proefwerk sla dan de vraag waar je bij blijft hangen over. Kom later terug op deze vraag. Zo heb je een grotere kans om het proefwerk af te krijgen.

Tip 5. Ga niet met je boekentas slepen. Leg de boeken die je niet nodig hebt in je kluisje. Wissel bijvoorbeeld in de pauze je boeken om. Dit scheelt een hoop gewicht.

Tip 6. Laat je niet afschrikken door verhalen van de basisschool. Het is wel drukker dan op de basisschool, maar uiteindelijk valt het wel mee.

Als je deze tips gebruikt is je tijd in de brugklas veel makkelijker en veel leuker.

Afbeelding
Afbeelding