De Staartmees
De Staartmees Foto: Leo van den Heuvel

Wandeling IVN Laarbeek bij Wiebiegenhof

Laarbeek - Het IVN Laarbeek verzorgt zondag 25 september een excursie in de omgeving van de Wiebiegenhof en de Geeneindse heide te Stiphout. Ook zal een smeltwatergeul uit de laatste ijstijd worden aangedaan. De wandeling begint aan het einde van de Wiebiegenweg te Stiphout, min of meer in het verlengde van de Jonker Karellaan, gemeente Helmond. De start is om 10.00 uur en rond 12.00 uur is iedereen weer terug.

De herkomst van de naam Wiebiegenhof is nog steeds niet bekend. Talloze historici hebben hun hersens hiermee al gepijnigd. Wel staat het vast dat Wiebiegenhof de naam was van een schaapshoeve die rond 1820 in opdracht van Jonker van der Brugghen van Croy is gebouwd. Wiebiegenhof lag aan de rand van de toenmalige Geeneindse heide, een uitgestrekte boomloze vlakte. Eeuwenlang had de wind er vrij spel. Na de laatste ijstijd, zo'n 12.000 jaar gelden, ontstonden er de eerste natte laagten , de latere vennen. Een van deze laagten is de huidige Schapengracht. Vlakbij werd Wiebiegenhof gebouwd. In de directe omgeving vindt je nog steeds een aantal grotere en kleinere vennen. Sommige zijn deels verland. Verlanding is een natuurlijk proces. Eeuwenlang hebben mensen deze verlanding voorkomen door de vennen te ontvenen, door er 'moerklot' uit te halen, een soort turf. In de loop van de 19e eeuw werd de kale vlakte, die voor een belangrijk deel uit heide en stuifzand bestond, bebost . In het begin was dat voornamelijk grove den voor de mijnbouw. In de loop van de tijd zijn er veel meer soorten bijgekomen, waaronder exoten zoals de Amerikaanse eik en naaldbomen zoals de Douglasspar, de Zilversparren, de Hemlockspar etc. Het bos is nu grotendeels eigendom van de gemeente Helmond. Het beheer is erop op gericht om de oorspronkelijke natuur zo veel mogelijk terug te krijgen. Exoten worden verwijderd en inlandse soorten komen er voor terug.

Het zal een bijzondere ervaring kunnen zijn om in de beginnende herfst dit landschap in de grensgebieden van Stiphout, Aarle-Rixtel en Lieshout te beleven. Op zondag 25 september is er dus vanaf 10.00 uur voor iedereen de gelegenheid om dit mee te maken.

De foto laat de staartmees zien, een van de vogels die je in deze tijd van het jaar nog kunt ontmoeten.


Gipsy concert in Kouwenbergs kerkje

Aarle-Rixtel - De groep 'La Manouche' geeft donderdagavond 13 oktober een concert in het sfeervolle Kouwenbergs kerkje te Aarle-Rixtel.

Bij de muziek van La Manouche waant de luisteraar zich even aan het kampvuur bij de woonwagen. Dit trio heeft een gevarieerd programma met gepassioneerde liederen en muziek uit de Roma- en Sinti cultuur. Moeiteloos worden swing á la Django Reinhardt gecombineerd met muziek uit de Balkan en flamenco klanken uit de Camargue. Met geraffineerd gitaarwerk en melodisch klarinetspel worden de veelal weemoedige liederen ten gehore gebracht. Tijdens het concert krijgt het publiek ook tekst en uitleg over de gezongen stukken en achtergrondinformatie van het reizende volk.

La Manouche brengt een boeiende voorstelling op de planken, waarbij de emotie in de muziek voorop staat. De groep bestaat uit: Mouche Palts (gitaar/zang), Roelof Posthumus (klarinet) en Manito (gitaar). Deze formatie geeft concerten in binnen- en buitenland. Er zijn inmiddels twee albums uitgebracht. In 2012 is de groep door de Amerikaanse muziekjournalist Donald Cohen uitgeroepen tot een van de toonaangevende vocale zigeunergroepen van de Europa.

De aanvang van het optreden is 20.00 uur. De entree bedraagt €10,00. Info over de groep: www.lamanouche.nl. Reserveren kan via info@manito.biz of tel. 06-23259107.


Kienen met de Raopers

Lieshout - Carnavalsvereniging de Raopers houdt op vrijdag 16 september een kienavond in het Dorpshuis, aan de Grotenhof in Lieshout.

De avond begint om 20.00 uur en de zaal is geopend vanaf 19.00 uur. Iedereen is van harte welkom om mee te doen met het kienen.


Afbeelding