Erfgoed in de Michaëlkerk
Erfgoed in de Michaëlkerk Foto:

Rondleidingen in Michaëlkerk

Beek en Donk - In het kader van de Open Monumentendag is de H. Michaëlkerk op zondag 18 september voor publiek geopend. Leden van Heemkundekring 'De Lange Vonder' zijn aanwezig om u rond te leiden en uitleg te geven over het kerkgebouw en het sfeervolle interieur.

Zowel in de architectuur van de kerk zelf als ook in het fraaie interieur komt het thema 'Iconen & symbolen' van de landelijke monumentendag uitgebreid naar voren. De Beek en Donkse monumentendag is omwille van de kermis met een week verschoven.

In de kerk zijn fraaie beelden en andere voorwerpen te zien die veelal afkomstig zijn uit de vroegere Beekse kerken en die soms al uit de 16de en 17de eeuw stammen. Met recht kan gezegd worden dat in de H. Michaëlkerk een groot deel van het religieuze erfgoed van Beek en Donk is samengebracht. De H. Michaëlkerk is een Rijksmonument dat ruim 80 jaar geleden werd ingewijd. Het ontwerp is van de hand van H.W. Valk, een van de belangrijkste architecten in het Traditionalisme met specifieke opvattingen over de kerkenbouw. U zult ervaren dat de kerk heel bijzonder is door vorm en materiaalkeuze.

Op zondag 18 september is de Michaëlkerk aan de Kerkstraat 1 te Beek en Donk te bezoeken van 12.30 uur tot 16.00 uur. Rondleidingen worden gegeven in en bij de kerk. De toren kan niet beklommen worden. De toegang is gratis.


Diverse activiteiten bij KBO Mariahout

Mariahout - In de maanden september en oktober organiseert KBO Mariahout diverse activiteiten voor haar leden.

Op 21 september wordt een verwenmiddag georganiseerd voor de super senioren (mensen boven de 80 jaar). Hiervoor kunt u zich nog opgeven. Op 29 september beginnen de kaartavonden bij de Pelgrim weer. Iedereen is daar van harte welkom. Er zijn telkens mooie prijzen te winnen (allemaal levensmiddelen). Aan het eind van het kaartseizoen worden de punten bij elkaar opgeteld. Wie de meeste punten heeft, krijgt nog een prijs.

Op 5 oktober organiseert de KBO een seniorenmiddag in Lieshout. Kaarten voor deze middag zijn te koop bij 'de Inloop' op woensdag van 10.00 tot 11.30 uur. Op 10 oktober kunnen leden van de KBO samen uit eten bij De Wok voor €20,- per persoon.

Tot slot kan er op 13 en 26 oktober gekaart worden bij de Pelgrim. Let op: 26 oktober is op woensdag!


Zonnebloemgasten en bewoners Franciscushof genieten van kermismiddag

Lieshout - Op dinsdag 6 september genoten bewoners van het Franciscushof en gasten van de Zonnebloem Lieshout samen van een mooie, muzikale kermismiddag.

De muziek werd op uitstekende wijze verzorgd door het seniorenorkest van de harmonie St. Ceacilia, die de gasten van een gevarieerd repertoire lieten genieten. Vroeg op de middag werden de gasten ontvangen met een kopje koffie of thee met een plakje cake, waar de Jumbo voor had gezorgd. In de eerste pauze van de muziek moesten de gasten actief 'naar de kermis'. Er waren kraampjes met ouderwets kermisvermaak: blikken omgooien, touwtje trekken, ballen gooien op een dartbord en hengelen. Je zou het niet verwachten van die zachtaardige senioren, maar er werd fanatiek en hard gespeeld! Meer dan één keer gingen alle tien de blikken om! Als er met het touwtrekken geen rode bal naar boven ging, dan werd direct een ander touwtje gepakt, het moest toch lukken! Elkaar dwarszitten met het hengelen was ook heel gewoon..., men had er duidelijk plezier in. Met deze spelletjes konden de gasten een lotje winnen, waarmee ze later in een loterij prijzen konden winnen die diverse houders van kermiskramen beschikbaar hadden gesteld. Tussendoor kregen alle gasten allemaal een oliebol van de oliebollenkraam van Bierens de Wit.

Er was veel afwisseling tussen muziek en activiteit, hetgeen iedereen erg plezierig vond. Vrijwilligers van het Franciscushof en de Zonnebloem hebben alle aanwezigen voorzien van andere heerlijke hapjes en wat te drinken, hetgeen erg werd gewaardeerd. Alle gasten keerden na een geslaagde middag huiswaarts met een plezierig gevoel.