Afbeelding
Foto: Joost Duppen

100 jaar Wilhelminakanaal, motor voor het bedrijfsleven in Laarbeek

Redacteur: Martin Prick

Lieshout - De historie van een eeuw Wilhelminakanaal herleeft in het evenement dat vorige week plaatsvond bij de brug bij het Achterbosch. Een tiental oude binnenvaartuigen lag aangemeerd om iedereen kennis te laten maken met het leven aan boord van zo'n schip. Oude foto's en documenten werden tentoongesteld in het vlaggenschip 'Terra Nova'.

Zaterdagmorgen om ongeveer 10.30 uur luidt de scheepsbel van de Terra Nova driemaal. Wethouder Joan Briels bedient het touw, zodat ieder weet, dat het zesdaagse evenement is geopend. Het schip uit 1929 was een binnenvaartschip, maar is nu omgedoopt tot een tentoonstellingsruimte, bar en ontmoetingsruimte. "Het functioneert nu eigenlijk als ons verenigingsgebouw", vertelt Jan Vromans, secretaris van de Landelijke Vereniging tot behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig. De ruimte ademt door de vele attributen de sfeer van vroeger. Er staan en hangen veel oude scheepsattributen. Navigatielampen en scheepstoeters wisselen elkaar af. Lampen lijken ontsnapt aan de schroothoop en oude zwaarden van platbodemschepen doen dienst als tafels. 'Piet Verkerk 1947' staat op één ervan, alsof het zwaard zich wil verontschuldigen voor het oneigenlijk gebruik.

Restrictie
Louis Doomernik, voorzitter van heemkundekring 'Het hof van Liessent' noemt het realiseren van deze gebeurtenis een 'jongensdroom'. Hij is de afgelopen 11 maanden bezig geweest om alles te organiseren. Omdat er van vele verschillende kanten allerlei vergunningen moesten worden 'losgeweekt', was de realisatie een zware bevalling. Erg blij is hij met de voortreffelijke samenwerking tussen de Laarbeekse bestuurders en de vereniging. Louis geeft een korte mondelinge rondleiding door de tentoonstelling en noemt de heren Bekx en van de Wiel van de heemkundekring. Hij bedankt ook de diverse Lieshoutse bedrijven die een bijdrage hebben geleverd om deze dagen mogelijk te maken. Bierbrouwer Bavaria, Bouwcenter Swinkels en transportbedrijf Boekweit staken als was het vanzelfsprekend de (sponsor)armen uit de mouwen. Joan Briels is blij met de medewerking van de landelijke vereniging, waarvan de leden allemaal op vrijwillige basis naar Lieshout zijn gekomen. Hij wil graag de banden aanhouden, want misschien is er een vervolg-evenement te organiseren op de die andere grens van Laarbeek, de passantenhaven. Hij laat de vereniging echter wel beloven, dat de activiteiten stoppen bij de grens van Laarbeek met Helmond! "Daar ligt een harde grens. Als de brug bij Aarle-Rixtel opengaat is dat onder die restrictie."

Zeilboten
De toeschouwers kunnen de verschillende schepen van binnen bezichtigen. Er wordt een boot van vracht in juten zakken ontdaan op de oude manier, met een laad- en losboom dus. Zand en grind wordt gelost met een schep, die de vracht laat vallen op een gereedstaande oude GMC-vrachtwagen. Een schipper doet voor hoe de zeilen van de boten vroeger werden gemaakt en hersteld. Zijn rustige werk wordt overstemd door krachtige slagen op een stuk rechthoekig plaatstaal dat in de gewenste gebogen vorm wordt gedwongen door een scheepshamer, om te dienen als bodemplaat voor een oude roeiboot. Veel van de aanwezige boten stammen uit de jaren '20 van de vorige eeuw. Oorspronkelijk waren dat zeilboten, maar om wat meer zeggenschap te hebben over de vaarrichting werden boten soms door paarden of mensen voorbewogen via het jaagpad langs het kanaal. Later werden veel boten voorzien van (diesel)motoren.

Zwanenberg
De 'Papillon' is de woning van Wilma van Dueren den Hollander en Bas Geerts. Wilma vertelt, dat er nog een Laarbeeks tintje aan deze boot zit. Op één van de reizen kreeg de schipper motorpech aan de Deutzmotor. Een collega sleepte hem vanuit België naar Beek en Donk, want daar zat de firma van Cor Zwanenberg, die de motor kon vervangen door een goede 'Lister JP4'. De kinderen van de schipper zaten in een tehuis in Amsterdam. De hoge kosten van de vervanging van de motor noopte schipper De Meijer om de kinderen deze keer met Kerstmis maar in het internaat te halen. Cor Zwanenberg zag het echter als zijn plicht de kinderen Kerst te laten vieren met hun ouders en stuurde een taxi naar Amsterdam om ze op te halen.

Kinderen
In de afgelopen dagen hebben bijna 300 leerlingen van de Laarbeekse basisscholen de schepen bezocht. Het spits werd afgebeten door de groepen 7 en 8 van basisschool Bernadette uit Mariahout. Na een welkom door voorzitter Doomernik konden zij in groepen kennismaken met het dagelijkse leven aan boord van een binnenvaartschip uit de tijd, dat het Wilhelminakanaal nog een jong kanaaltje was….

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding