Afbeelding
Foto: Ingezonden

Onderhoud(t) zandwegen

In het buitengebied van Laarbeek bevinden zich veel zandwegen die, naast een verkeersfunctie, vaak ook een cultuurhistorische, recreatieve en landschappelijke waarde hebben. Het karakter van de zandwegen moet zoveel mogelijk behouden blijven, maar er spelen ook andere belangen.

Toenemend verkeer op een aantal boswegen doet soms 'stof opwaaien'. Het stof dwarrelt neer in de tuinen van bewoners en deze gaan mopperen. Nu is stofoverlast inherent aan het wonen aan een zandweg maar volgens de wegenwet is de gemeente als wegbeheerder verantwoordelijk voor een adequaat onderhoud van de openbare zandwegen. Bij klachten over stofoverlast, gaten, modder enz. moet de gemeente in actie komen. De gemeente Laarbeek doet dat, treedt snel handelend op om de klachten weg te nemen, en hierover wordt tevredenheid gemeld.

Vergeleken met verharde wegen hebben zandwegen natuurlijk vaker onderhoud nodig. Een druk bereden zandweg moet regelmatig worden 'bijgeschaafd' en 'bol' worden gelegd. In natte periodes, waarin de berijdbaarheid van zandwegen snel vermindert, is onderhoud door schaven niet mogelijk. Extra onderhoud is nodig bij een te beperkte waterafvoer. Dit is bij weinig gebruikte zandwegen geen probleem, maar bij druk bereden wegen wordt de waterafvoer steeds belangrijker. De zandweg moet zoveel mogelijk 'bol' worden gelegd om de waterafvoer te bevorderen.

Bij enkele zandwegen in het bosgebied experimenteert de gemeente met het opbrengen van zwarte korrels (gebroken asfalt.) Dit biedt, zo leert de ervaring, echter slechts een tijdelijke verbetering omdat het zand weer snel lijkt uit te spoelen. Het is voor de nazorg van belang dat de gemeente, na het afronden van het werk van de ingehuurde loonwerker, een juiste nacontrole houdt. Immers te kort na het aanbrengen van de 'zwarte korrels' ontstaan opnieuw gaten en gebreken die afbreuk doen aan het hoopgevende resultaat.

Peter Klomp
PvdA afdeling Laarbeek


Voorbespreking bij CDA Laarbeek

Laarbeek – CDA Laarbeek houdt op woensdag 21 september haar fractiebijeenkomst ter voorbereiding op de commissieagenda's van de daaropvolgende week.

Tijdens deze bijeenkomst worden de agendapunten van de drie commissies besproken. Meest opvallende onderwerp is de Nota Risico-inventarisatie en weerstandsvermogen 2016. Hieruit blijkt dat Laarbeek er financieel goed voor staat en uitstekend in staat is de mogelijke risico's op te vangen. Andere onderwerpen die aan de orde komen zijn o.a. de aanpassing van Algemene Plaatselijk Verordening, de Kadernota Integrale Veiligheid Peelland, de Notitie reikwijdte en detailniveau N279, waarbij o.a. de te vervangen rotondes door ongelijkvloerse kruisingen aan de orde komen.

Naast deze agendapunten kunnen er natuurlijk ook nog andere zaken aan de orde gesteld worden waar u vragen over heeft of over geïnformeerd wilt worden. Heeft u interesse, kom dan op woensdag 21 september naar de Dreef in Aarle-Rixtel, aanvang 20.00 uur.


Broeksteeg Lieshout
Afbeelding