Afbeelding
Foto: Ingezonden

Leegloop kermis in Aarle-Rixtel

In de Raadsvergadering van donderdag 8 september jl stelde PNL vragen over de kermis in Aarle-Rixtel. Dit vanwege geconstateerde teleurstellingen bij de inwoners van Aarle-Rixtel over de kwaliteit van de kermis. Er stonden dermate weinig attracties dat er niet van een volwaardige kermis gesproken kon worden. Goed om kritisch te zijn over een van de grootste en oudste volksfeesten van het jaar. Maar wat is er mooier om juist daar waar het een volksfeest betreft dit samen met de inwoners op te pakken? Dit om ideeën en verbeteringen met elkaar op te doen. Het college was de signalen bij haar bezoek aan de Aarle-Rixtelse kermis zelf ook al ter ore gekomen. Naar aanleiding daarvan heeft het college een bijeenkomst georganiseerd op het gemeentehuis in Beek en Donk op 22 september a.s. om samen met de inwoners en verenigingen te kijken hoe de kermis weer te verlevendigen.

PNL suggereerden met haar vragen dat het college en de ambtenaren achterover hadden zitten leunen en daarmee de kermis in Aarle-Rixtel hebben laten afkalven tot een mager -met weinig ruggengraat ogend- evenement. Het tegenovergestelde is waar. De gemeente, die bij alle Laarbeekse kermissen faciliteert, heeft veel moeite gedaan om met kermisexploitanten te praten. Dit om hun attractie in Aarle-Rixtel te plaatsen. Dit heeft erin geresulteerd dat er op het laatste nippertje nog een Rups als attractie geregeld kon worden. Ook opperde PNL om het staangeld te verlagen… Maar zoals de verantwoordelijk wethouder Mevrouw Buter aangaf: "Deze is al ongekend laag". Haar toelichting op de vragen van PNL omvatte een korte beschouwing van oorzaken op de leeglopende kermis in Aarle-Rixtel. De grootste oorzaak blijkt het al jarenlange teruglopende bezoekersaantal. Mevrouw Buter schetste dat kermisexploitanten ondernemers zijn, en hun zaak alleen maar kunnen openhouden als er ook geconsumeerd wordt. In Aarle-Rixtel blijken te weinig bezoekers de attracties werkelijk te bezoeken. Vandaar dat de gemeente een oproep heeft gedaan aan de inwoners van Aarle-Rixtel om mee te denken naar het opnieuw leven brengen in dit prachtige volksfeest. Met andere woorden: Wat is er voor nodig om de stroom aan kermisbezoekers weer op gang te brengen op een zodanige wijze dat dit aansluit op de behoeften van de inwoners. Zodat het voor kermisexploitanten interessant is om daar hun boterham aan te verdienen. Of… misschien moet dit volksfeest in Aarle-Rixtel wel totaal anders ingevuld worden?! En dat vindt Politieke Partij De Werkgroep nu juist het positieve aan de benaderingswijze van het huidige college dat degenen die daar kritisch op zijn, uitgenodigd worden om mee te denken. Dat is samenwerken!

Het vragen halfuurtje mocht niet leiden tot een debat, daar zijn spelregels voor. Daarom dat De Werkgroep van deze gelegenheid gebruik maakt haar opvatting over de aanpak m.b.t. onderwerpen zoals de Kermis in Aarle-Rixtel, op deze wijze te delen. En als het dan toch gaat om het levendig houden van de Laarbeekse kermissen? De fractie van De Werkgroep heeft deze week tijdens een overleg heerlijke oliebollen gegeten, gekocht op de Beek en Donkse kermis!

Fractie De Werkgroep