Fietsend verkent Van der Meijden samen zijn vrouw het dorp Mariahout
Fietsend verkent Van der Meijden samen zijn vrouw het dorp Mariahout Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Kennismakingsbezoek burgemeester aan Mariahout

Redacteur: Marie-Christine van Lieshout

Fotograaf: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Mariahout - De nieuwe burgemeester van Laarbeek, Frank van der Meijden, maakte zaterdag samen met zijn vrouw kennis met Mariahout. Zorg om het Dorp (ZOD) toonde projecten van een bruisende kern met veel gemeenschapszin. Tevens werd hulp gevraagd bij te realiseren plannen.

Kampioen op de fiets
Een strak blauwe lucht en stralende zon. Ideaal voor de kersverse kampioen van het NK wielrennen voor burgemeesters, om op de fiets een rondje Mariahout te maken. "Nee, geen elektrische fiets", lacht de burgemeester als deze plagend aangeboden wordt. "Volgend jaar komt het NK naar Laarbeek, misschien gaat de wedstrijd door Mariahout." Bestuursleden van ZOD zien dat wel zitten. Het dorp bezit mooie fiets- en wandelroutes in prachtige natuur. Voordat de fietstocht door Mariahout wordt aangevangen heeft Frank van der Meijden in het Buurthuis een uitgebreide presentatie gehad van activiteiten die in Mariahout plaatsvinden.

Actieve gemeenschap
Mariahout is ruim tachtig jaar oud. Een kleine, hechte gemeenschap. Nieuwkomers, zoals de burgemeester, krijgen een goodiebag aangeboden met allerlei informatie en producten uit Mariahout. ZOD heeft leefbaarheid hoog in het vaandel staan. In een kleine gemeenschap kom je elkaar regelmatig tegen. "Als in Mariahout iets moet gebeuren, doe je vaak een beroep op dezelfde mensen", vertellen bestuursleden. "Mariahoutenaren zijn doeners, de lijntjes zijn kort. Ze krijgen veel voor elkaar." De burgemeester herkent de dynamiek van een kleine kern uit zijn vorige gemeente Bergeijk. ZOD merkt wel dat er grenzen zijn aan vrijwilligerswerk. Voor herinrichting van 'het groene Hart' zijn door ZOD deskundigen ingeschakeld. Vanuit de overheid is deskundigheid nodig om verbindingen te maken in het centrum en de herinrichting hiervan. Enthousiaste initiatieven worden soms door de gemeente getemperd. Van der Meijden geeft aan juist blij te zijn met participatie vanuit de bevolking, maar de gemeente heeft wel de leiding.

Centrumvisie
De 'Groene Kern', met daarin kerk, processiepark, openluchttheater, klooster en school is bijzonder. In het processiepark worden paden en religieuze beelden opgeknapt. De parochie, die eigenaar van het park is, staat open voor samenwerking en denkt mee over verdere opstelling van hun grond. Mariahouts 'Groene Hart' wordt doorsneden door de Mariastraat. "Eigenlijk ontstaat hierdoor een tweedeling in Mariahout", legt voorzitter Ria Lindeman uit. ZOD heeft ideeën genoeg om in de kern meer eenheid en veiligheid te brengen. Trek het Oranjeplein door over de Mariastraat en richt het anders in. Het park, theater, klooster en de school komen dan meer aan het plein te liggen. Verkeer in de hele dorpskern wordt geremd. Er ontstaat een evenwichtigere en veiligere situatie met meer oog voor de prachtige omgeving. Nu rijdt het verkeer met vijftig door het dorp. Naar verwachting wordt het komende jaren veel drukker door de verbreding van de N279 tussen Den Bosch en Veghel en een afrit bij Zijtaart. De burgemeester geeft de tip om in Bergeijk naar hetzelfde soort situaties te gaan kijken. De pleinfunctie heeft daar verbetering gegeven.

Rondje Mariahout
Via processiepark, Oranjeplein, D'n Hoge Suute, Heieindseweg, Maplehof, Trimbaan en Torreven eindigt de rondrit op sportpark De Heibunders, waar het gezelschap uitleg krijgt over het sportieve Mariahout met een bloeiende voetbalclub en de enige korfbalclub van Laarbeek. Tot slot bezoekt het gezelschap de Jeu de Boules baan. Een leerzame, gezellige dag wordt sportief afgesloten.

Zorg om het Dorp toonde de burgemeester en zijn vrouw bruisende projecten van Mariahout, waaronder ook een stukje natuur