Pesten

Hallo pester,

Bij deze schrijf ik je een brief. Waarom? Ik moet je even iets vertellen.

Elke dag (of bijna elke dag, laat ik niet overdrijven) vind jij het nodig om mij het leven zuur te maken. Met je grappen en grollen en vervelende plagerijtjes wil je mij graag pijn doen en kwetsen. Dat lukt je wel eens, maar dat heb je waarschijnlijk al lang en breed gemerkt. Hulde hoor, dat je dat voor elkaar kan krijgen. Wereldprestatie!! Je krijgt er zelf zeker wel een voldaan gevoel van als je weer een kwetsende opmerking hebt gemaakt die aanslaat, waardoor je zogenaamde makkers er veel lol om hebben. Wist je trouwens dat die 'trouwe' kompanen van je helemaal niet zo trouw zijn?!? Als jij in de klas mij weer iets op de rug speldt of wanneer je achter mijn rug om weer druk doende bent mij voor de gek te houden, lachen ze wel eventjes maar richten ze zichzelf alweer snel met hun meeloperige oren naar de meester. Zij willen wél hun aandacht geven aan datgene wat op dat moment belangrijk is. Ik weet eigenlijk dat de meesten jou een grote stumperd vinden, maar dat is een geheimpje, niet doorvertellen.

Wat ik mezelf trouwens afvroeg, he? Waarom vind jij het zo belangrijk om elke dag weer zoveel van jouw kostbare energie te leggen in het plagen en pesten van mij? Blijkbaar ben ik jouw tijd en aandacht waard. Elke avond en nacht lig jij natuurlijk te bedenken wat je de dag erna mij weer aan zou kunnen doen. Zozo, dat je er zoveel tijd aan wilt besteden. Ben jij soms jaloers op mij of heb ik iets wat jij graag wilt? Is er iets anders met je aan de hand? Kom je een bepaald soort aandacht te kort? Het is wel frappant toch, dat je dat allemaal voor me over hebt. Als je dan toch zoveel aandacht aan me geeft, is het dan niet slimmer om dat positief te doen? Je helpt er mij mee, maar ook jezelf. Je zal zien dat je er een goed gevoel van krijgt en nog leuke reacties van anderen (inclusief mij) ook.

Misschien goed om daar eens over na te denken. Er is al vrij veel ellende op deze wereld, waarom onderscheid je jezelf niet en zorg je ervoor dat je juist helpt de ellende te stoppen. Je zou er mij een ontzettende dienst mee bewijzen, maar ook jezelf. Dan kun je jouw aandacht tenminste richten op dingen die echt waardevol en belangrijk zijn en zit je wat vaker in de klas dan erbuiten en haal je ook nog eens betere resultaten dan nu. Worden je ouders ook minder boos en zal je zien dat je vertrouwen groeit. Heb je minder frustratie, ben je vriendelijk, leuker en aardiger en zal je merken dat je echte vrienden krijgt. Want die je nu hebt, die laten je over een tijdje vallen als een baksteen en dan sta je alleen. Is dat wat je wil, pester?

Gegroet,

Je dappere slachtoffer