Afbeelding
Foto: Ingezonden

Maartje van Velthooven

De timer van de oven galmt door de keuken. Het huis ruikt heerlijk naar knoflook en Italiaanse kruiden. Maartje probeert een nieuw recept uit. Deze keer is het focaccia. In haar tuin groeien pompoenen, appels, boontjes en courgettes. Koken en bakken op een bewuste manier: dat is wat Maartje vrolijk maakt.

Waarom is bewust en biologisch eten zo belangrijk voor je?
"Mensen proberen meestal de natuur aan te passen aan hun wensen. Ik denk dat we de natuur hierdoor ernstig beschadigen en zou liever zien dat we ons wat meer aan de natuur zouden aanpassen. Voor het verkrijgen van vlees is zoveel ruimte nodig. Ik eet het zelf al twintig jaar niet meer. De kinderen wel hoor, die mogen zelf weten wat ze doen. Als ze een grote vrachtwagen met gillende varkens zien, leggen ze ook geen link met het vlees op hun bord."

Het is niet je doel om iedereen te overtuigen om bewuster te eten?
"Ik heb inderdaad niet de intentie om iedereen biologisch te laten eten. Van mijn eten moeten mensen simpelweg blij worden. Een half jaar geleden ben ik een catering gestart: pompoen en aubergine. Deze twee symboliseren mijn liefde voor groenten in het algemeen en staan ook voor koken met de seizoenen: aubergine in de zomer en pompoen in de winter. Het geeft mij een beter gevoel om bewust en vegetarisch te koken. Daarnaast ben ik beter in het koken met groenten dan met vlees, omdat ik vlees zo weinig klaarmaak."

De koffie wordt klaargemaakt door zoon Thomas. Ook de koekjes is hij niet vergeten. Zelfgemaakt door Maartje uiteraard. Een Noors recept van havermout en tarwemeel met chocolade en vijgen. Noorse invloeden komen wel vaker voor in Maartjes keuken. "Ik heb Noors gestudeerd. Het is allemaal heerlijk kneuterig. Ik was altijd gek op koken, maar wist nooit goed wat ik ermee moest doen. Ik heb een jaar een opleiding gevolgd op de Groene Kookacademie, maar om goed te koken, moet je vooral veel uitproberen. Mijn hoofd is een groot receptenboek. Laat me vijf ingrediënten zien en er komen gelijk tien ideeën naar boven wat je ermee zou kunnen maken."

Lusten de kinderen al je creaties?
"De kinderen krijgen alle smaken binnen. We proberen ze alles te laten proeven. Lusten ze een keer iets niet, dan is dat maar zo. Ik ga niet vechten aan tafel. Over het algemeen zorg ik ervoor dat er altijd wel wat bijzit dat ze allemaal lekker vinden. Ikzelf word ontzettend vrolijk van alles met aubergines en pompoenen. Daar kun je ook zoveel lekkere dingen mee klaarmaken. Vandaar dat deze groentes ook de naam vormen van mijn cateringsbedrijf."

Maartje zit in haar tuin die voor een-derde gevuld is met groentes en fruit. Het liefst zou ze meer ingrediënten zelf verbouwen, maar met vier kinderen, een eigen bedrijf en een bijbaan is dat nu even niet mogelijk. "Ik oogst en mijn man onderhoudt de moestuin. Het is te klein om alle ingrediënten voor de catering zelf te verbouwen. Sommige producten komen wel uit eigen tuin, zoals pepergelei of bramenjam. In de toekomst zou ik graag meer bezig zijn met het verbouwen van eigen groenten en fruit. Lekker werken met je handen en een beetje na moeten denken: daar houd ik van." Kijk voor meer 'Maartje' op www.pompoenaubergine.nl.

Maartje geeft de pen door aan Janneke Greefkes uit Beek en Donk. "We zijn al ons hele leven bevriend, vandaar", besluit Maartje. Over twee weken is het verhaal van Janneke te lezen in de krant.