Afbeelding
Foto: Ingezonden

Dansen in Amsterdam

Redacteur: Meike Daniëls

Mariahout/Amsterdam - Iedere dag van Mariahout naar Amsterdam om daar les te krijgen in iets wat je het liefste doet. Het is allemaal een heel gedoe, maar Nova Blankwater doet het iedere dag. Nova danst in Amsterdam op de Nationale Balletacademie.

Ballet
Ballet is zo mooi omdat het sierlijk en klassiek is, vindt Nova. "Als ik grotere meisjes op het podium zie staan en zie wat voor mooie tutu en prachtige spitzen ze aan hebben, dan ben ik echt jaloers", zegt Nova tegen MooiLaarbeekTeenz. "Dansen is ontzettend leuk, maar ballet is wel de leukste en mooiste vorm van dansen." Als je naar de Nationale Balletacademie wilt, moet je heel erg lenig zijn en fysiek moet alles heel erg goed zijn. "Als mijn grote teen scheef gaat groeien, mag ik al niet meer verder", zegt Nova.

De academie
Nova heeft gekozen voor de Nationale Balletacademie in Amsterdam omdat ze de academie er mooier uit vond zien als die in Den Haag. Iedere dag krijgt Nova op deze school meer dan anderhalf uur klassiek ballet. Dat is niet het enige waar Nova les in krijgt. Nova is tien jaar en moet ook nog, net als alle andere kinderen, op de gewone basisschool les krijgen. Op dinsdag en vrijdag krijgt Nova eerst balletlessen. De rest van de week krijgt ze de balletlessen na haar reguliere lessen. Dit betekent dat Nova pas rond halfzeven weer thuis is. Gelukkig heeft ze dan bijna geen huiswerk meer, alleen soms een toetsje leren. Nova is voor twee jaar aangenomen op deze school. Als ze de basisschool heeft afgerond, krijgt ze daar een bewijs van. Maar om door te kunnen met de vervolgopleiding, de middelbare school, moet ze weer opnieuw geselecteerd worden én je moet HAVO/VWO aankunnen. Of Nova verder mag, dat weet ze nog niet. Als je wel doorgelaten bent naar de middelbare volgt elk jaar een selectie.

Nova's auditie
Nova's had geluk dat haar oma op een feestje met een mevrouw stond te praten die verstand had van ballet. Nova dacht dat ze nog tijd genoeg had om auditie te doen. Dat was niet zo. Aan de auditie zit een keuring en een cursus vast. Nadat je dat afgerond hebt, krijg je te horen of je door bent. "Gelukkig kon de mevrouw die oma sprak voor mij een soort auditie regelen", vertelt Nova. "Gelukkig ben ik toen met een omweg toch nog op de Nationale Balletacademie aangenomen." Hopelijk wordt Nova een prima ballerina en zien we haar over een aantal jaren op het podium schitteren.

Afbeelding