Afbeelding
Foto: Joost Duppen

#oppadmet Ad van Cendra

Redacteur: Stijn Geene
Fotograaf: Joost Duppen

Aarle-Rixtel - Er klinkt muziek en joelende kinderen die het naar hun zin hebben. Het is woensdagmiddag drie uur. Cendra is al even open. Veel kinderen stromen met veel plezier binnen. Iedereen heeft het naar zijn zin. Vandaag zijn wij op pad met Ad de Hoon. Ad is een van de veertien vrijwilligers van Cendra. De vrijwilligers hebben allemaal een lach op hun gezicht. Voor de kinderen vliegt de tijd!

Wat is Cendra?
Cendra stelt de deur open voor iedereen vanaf negen jaar. Het ligt naast de brandweerkazerne van Aarle-Rixtel. Je kan er biljarten, videogames spelen, disco, knutselen en ga zo maar door, kortom een dolle boel. Het is voor veel jeugd een thuisbasis. De vrijwilligers 'werken' er met 'hard en ziel'. "Als de kinderen vrolijk zijn, zijn wij dat ook", vertelt Ad met een grote lach. "Cendra is elke woensdag open van half twee tot half vijf voor de jeugd vanaf negen jaar. 's Avonds is het voor de oudere jeugd open en op vrijdagavond is de oudere jeugd ook welkom." De spreuk van Cendra is: 'Iedereen is welkom ongeacht zijn afkomst of handicap'. Het is een warm thuis voor iedereen. "Er is geen entree of aanmeldingsplicht", legt Ad uit. "Mede hierdoor is het altijd gezellig druk. De jeugd vindt het fantastisch om er te komen. Ze kunnen er even doen wat ze willen. Er zijn veel vaste bezoekers."

Wat doet Cendra allemaal?
"Cendra is niet alleen een jongerencentrum", vertelt Ad. "Wij geven ook voorlichtingen over alcohol en drugs. Dit doen we vooral voor scholen. We werken heel nauw samen met politie en jeugdwerk. Maar bij ons heeft de jeugd inspraak. Ze kunnen bijvoorbeeld zelfstandig iets organiseren zoals de jongens of meidenavonden." Ad legt uit: "Bij de meidenavonden mogen alleen meiden komen en bij de jongensavonden alleen jongens. Bij de meidenavond is het een grote kippenkooi", vertelt Ad. "Bij de jongensavond gaat het er stoer aan toe." De jeugd mag ook zelf thema-avonden organiseren. Zo vragen ze aan de jeugd wat ze leuk zouden vinden om te doen. Goede ideeën worden door jongeren zelf uitgevoerd. Zo organiseren jongeren leuke themafeesten als bijvoorbeeld zomer, Halloween of strand. Bij deze feesten staat de tent op zijn kop. Kortom het is een gezellige boel!

Afbeelding