Afbeelding
Foto: Johan Maas

Eerste paal voor 24 nieuwe woningen

Bouw woningen De Hoge Regt officieel gestart

Redacteur: Martin Prick

Fotograaf: Johan Maas

Beek en Donk- Wethouders Frans van Zeeland en Tonny Meulensteen hebben symbolisch de eerste paal geslagen voor de bouw van 24 woningen in het project De Hoge Regt in Beek en Donk. Dit gebeurde samen met BPD (Bouwfonds Property Development), de nieuwe naam voor het Bouwfonds. De Hoge Regt is een nieuwe wijk midden in Beek en Donk.

Timon van der Horst senior ontwikkelingsmanager bij BPD, spreekt van: "Een flinke stap in de ontwikkeling van deze prachtige locatie in het midden van de natuur". De woningen worden gebouwd door bouwbedrijf Van Grunsven uit Erp. De bedoeling is dat er in dit gebied nog minimaal 120 woningen worden bijgebouwd. Een groot gedeelte bestaat uit -woningen op- vrije kavels. In 2017 zullen de eerste van deze kavels worden uitgegeven en de bedoeling is, dat ook diverse nieuwe onderdelen van dit project op korte termijn worden aangeboden aan de Laarbeekse woningzoekenden. Wethouder Frans van Zeeland benadrukt in zijn korte toespraak, dat Laarbeek in de komende jaren 3 à 5% groei kan verwachten als een van de weinige Peelgemeenten: "Zelfs Helmond daalt in inwoneraantal! Ons dorp is in trek omdat er mooie woningen worden gebouwd met een divers aanbod en er zijn nog diverse kavels te koop." En daarna richting de aanwezige toekomstige huisbezitters: "Succes, rond juni, juli krijgen jullie de sleutel."

"Laarbeek kan de komende jaren een uitzonderlijke groei van 3 tot 5 procent verwachten"

Start bouw

De openingshandeling wordt verricht door de beide wethouders. Ze worden geholpen door drie kinderen van toekomstige bewoners. Deze drie, Isa, Thomas en Ilias, helpen door eerst een kleine paal in de grond te slaan. Dit alles staat onder regie van Bertje de bouwvakker, die de hele organisatie naar zich toetrekt en zelfs de sprekers het woord ontneemt, als dat hem voor het vieren van zijn 50ste verjaardag beter uitkomt! Als wethouder Tonny Meulensteen dan eindelijk de hem wel toevertrouwde klap mag geven, blijkt dat er zich onder de paal een leiding bevindt, die met donderend geraas van zijn aanwezigheid blijk geeft. Dat had de doorgewinterde weipalenverslinder niet verwacht!

Trots

Makelaar Paul Stienen van 'Van de Berk en Kerkhof' is in zijn nopjes met de, op twee na verkochte, woningen in het nieuwe plan. De verzamelde toekomstige bewoners hebben er zin in. De zoon van Rini Maas gaat hier in de toekomst wonen, diverse vaders zijn met hun kinderen meegekomen om de nieuwe stap van hun kroost te vieren. Toch zijn er ook nog groepen Laarbekenaren voor wie het moeilijk is aan een woning te komen. De gemeente is vooral een oplossing aan het zoeken voor de groep woningzoekenden die net teveel verdient om in aanmerking te komen voor een huurwoning. "Misschien kan er in de vorm van een starterslening of een variabele grondprijs iets voor deze groep worden gedaan, want hypotheekconstructies als bij het project 'Slimmer Wonen' van woningcorporatie Trudo mogen niet meer", aldus wethouder Frans van Zeeland. De MooiLaarbeekKrant wenst de toekomstige bewoners veel plezier toe met hun nieuwe stek in ons mooie Laarbeek.


Vervolg voorpagina

"Het succes van de Beweegtuin ligt in de gemeenschap"

"Maar einde is niet het goede woord", benadrukt de heer Damen. "Laten we vooruit kijken en ervoor zorgen dat hier een ontmoetingsplek gaat ontstaan waar mensen graag naartoe komen. Om samen te bewegen, maar ook om elkaar te ontmoeten. Eigenlijk begint het nu pas!" Hij prijst de samenwerking met de Zorgboog, die vanaf het begin positief haar medewerking verleende. "Er is een win-winsituatie ontstaan, voor drie partijen: voor Franciscushof en haar bewoners, voor de Seniorenvereniging/KBO Lieshout met de gerealiseerde beweegtuin én voor alle Lieshoutenaren die er gebruik van maken!"

Levensgeluk

Ook Petra de Regt, directeur Wonen en Welzijn van de Zorgboog, is blij met de komst van de beweegtuin naast Franciscushof Zij zegt: "Op de vraag of een beweegtuin past bij de Zorgboog, is maar één antwoord mogelijk: Ja! Mensen worden blij van bewegen en dit draagt bij aan levensgeluk. Welzijn draagt bij aan uitstel van zorg."

"Laten we ervoor zorgen dat hier een ontmoetingsplek ontstaat"

Aanpak

Het woord is aan burgemeester Frank van der Meijden. Hij is ervan overtuigd dat "het succes van de beweegtuin in de gemeenschap ligt." Hij prijst de aanpak van de KBO. "Samen kan er veel en de discussie over de locatie hoort daarbij", aldus de burgervader. Vervolgens onthult hij samen met Jan van Zuijlen het 'bewegingsbord' en kunnen de champagneglazen de lucht in.

Olga Commandeur

Tijd voor actie! En dan heb je aan Olga Commandeur een goede. Tijdens de warming-up merkt ze op: "Ik heb jullie hoog zitten", als de bewegingen in versneld tempo voorbij komen. "Een echte peptalk en complimenten aan de bewegende mens is daarbij onontbeerlijk", aldus Olga. Vervolgens begeleidt ze mensen met het maken van de 'plank', met traplopen en fietst ze met de zittende burgemeester. Bij verantwoord bewegen staat veiligheid voorop. Olga vertelt dat ze ondertussen ook scout voor Laarbeeks talent voor 'Nederland in Beweging'. Het publiek gniffelt, maar de koppies gaan meer omhoog. En het verschil is zichtbaar als Olga vraagt om eerst net te doen of je heel oud bent en vervolgens dertig jaar jonger. Dan gaat alles toch soepeler. "Spieren die je niet meer gebruikt, verlies je, dus zorg voor beweging, want achteraf zeg je altijd 'wat voel ik me goed', drukt Olga de aanwezigen nog op het hart.

Lieshout kan in beweging komen! Elke dinsdag in de beweegtuin onder begeleiding van de fysiotherapeuten van de Zorgboog tussen 10.00 en 11.00 uur. Daarna kan er een kopje koffie gedronken worden in Franciscushof. Zegt het voort, zegt het voort...

Bekijk alle foto's van de opening van de Beweegtuin op www.mooilaarbeek.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding