Afbeelding
Foto: Nikki Barten

Deze week: Fuchsiashow

Redacteur: Jac Babin

Witte gij 't nog hoe tuindorp Beek en Donk in 1993 overspoeld werd door vele duizenden fuchsialiefhebbers? De Landelijke Kring van Fuchsiavrienden organiseerde er tussen 30 juli en 8 augustus een gigantische fuchsiashow in de muziektuin. Een aantal Beek en Donkenaren was als liefhebber of vrijwilliger actief betrokken bij de organisatie. DeMooiLaarbeekKrant spreekt met Toos (76) en Toon (80) Roos, destijds fanatieke fuchsialiefhebbers.

Toos en Toon Roos

"We hebben er nu geen ene meer", zegt Toon. "Toon bedoelt fuchsia's", glimlacht Toos. "Vroeger stond onze tuin er helemaal vol mee." Het echtpaar Roos woont in een bijna honderd jaar oude woning in de Dr. Timmerslaan in Beek en Donk. Ze vinden Fuchsia's nog steeds prachtig. "Op onze leeftijd is het helaas niet meer om te doen om in de winter al die planten over de trap naar de zolderkamer te verhuizen", zucht Toos. Zij is van het echtpaar het deel met de 'groene vingers'. Toon staat garant voor een enorme dadendrang. Hij was naast fanatiek vrijwilliger, ook 'hoffotograaf' van de show. Tijdens het gesprek 'vliegen' de foto's en krantenknipsels over de tafel.

Fuchsia's

"Alleen al in Nederland zijn zo'n 3000 verschillende varianten gekweekt", vertelt Toos trots."Ik vind de kleuren prachtig. En dan die namen: Annabel, Honnepon, Blue Petticoat, Köningin der Nacht, Flirtation, Sweet Dreams."

De Fuchsiashow

Een zestal Beek en Donkse fuchsialiefhebbers was lid van de kring Nuenen-Geldrop van de Nederlandse Kring van Fuchsiavrienden. Het waren Toos en Toon Roos, Jan Spee, Gerard Jespers, Franka Kluijtmans, en Peter van Deursen. Jan Spee was penningmeester van de tentoonstellingscommissie. Vooral door zijn toedoen koos de landelijke vereniging voor de prachtige muziektuin van Beek en Donk als meest geschikte locatie. De tentoonstellingscommissie was twee jaren bezig met de voorbereidingen.

"Ook het opbouwen van de show, was een hels karwei", herinneren Toon en Toos zich. "Maar liefst 800 verschillende soorten, samen 8000 planten moesten een plaatsje krijgen, op kleur en op naam. Leden van de landelijk Vereniging stonden in 1993 hun mooiste exemplaren belangeloos af. Op het laatst maakten we met zo'n veertig, veelal Beek en Donkse vrijwilligers, dagen van 's morgens zeven tot 's avonds elf. Ook het weer zat niet mee. Enkele dagen vóór de opening, vielen er nog hagelstenen zo groot als pingpongballen! Toen op vrijdag Drs. De Geus, lid van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant, de show kwam openen, lag de bloemenzee in de muziektuin er 'piccobello' bij."

Toeschouwers

Toeschouwers kwamen, met bussenvol, uit het hele land. Niet alleen uit Nederland, maar ook uit België, Duitsland en Oostenrijk. Alle ramingen over bezoekersaantallen moesten bijgesteld worden. Op maandag stond de teller al op 10.000. Dit getal zou uiteindelijk oplopen tot meer dan 30.000! De entreeprijs bedroeg voor volwassenen vijf gulden en voor kinderen twee gulden vijftig.

Tuindorp Beek en Donk

Een benaming die eind jaren '60, op papier, succesvol geïntroduceerd werd door Theo Vliegenberg, hoofdredacteur van het toenmalige huis-aan-huiskrantje 'De Aa-Post'. Zijn bedoeling was destijds om iets van die paradijselijke muziektuin te laten doorklinken in de naam 'Tuindorp Beek en Donk'. De eer, om Beek en Donk ook daadwerkelijk op de kaart te hebben gezet als tuindorp, komt echter toe aan die gigantisch mooie Fuchsiashow van 1993.

"Of zoiets nog eens zou kunnen in Tuindorp Beek en Donk?", wil De MooiLaarbeekKrant weten. "Wie weet?", zeggen Toos en Toon. "De Landelijke Kring van Fuchsiavrienden is immers nog steeds actief!"

Afbeelding
Afbeelding