Hoe is het om oud te zijn?

Het hangt ervan af aan wie je deze vraag stelt. De ene denkt aan alle ongemakken zoals slechter zien, slechter horen, slechter lopen, incontinentie en een hele waslijst aan pillen. De ander denkt aan kleine, muffe kamertjes in bejaardenhuizen en op zondag met tegenstribbelende pubers op bezoek bij oma. Weer anderen zien alleen de vrije tijd, niet meer werken. Veel ouderen zullen zeggen dat oud zijn best meevalt. Je hebt natuurlijk wel wat ongemakjes maar daar valt best mee te leven, al zullen er zeker ook ouderen zijn die het hier helemaal niet mee eens zijn. Zoals ik al vaker in vorige columns heb geschreven, horen een aantal dingen bij het ouder worden. Je gehoor gaat achteruit, het zien wordt minder, je beweegt wat strammer en je conditie is ook niet meer wat het geweest is. Toch kunnen veel ouderen hier prima mee omgaan, je past je aan en neemt wat gas terug. Voor de buitenwereld valt het daarom vaak niet op dat het niet meer zo soepel loopt.

Dit is één van de redenen waarom er niet altijd rekening gehouden wordt met deze 'ouderdomsgebreken' bij het ontwerpen van artikelen, verpakkingen, huizen en de omgeving. Iedereen kent wel voorbeelden: de plastic verpakkingen die zo ontzettend lastig open te maken zijn… zelfs als je jong bent, de kleine lettertjes of knopjes op een telefoon of een mooi aangelegd park met leuke paadjes waarbij vermeld wordt dat rekening gehouden is met 'ouderen met rollator'… Helaas zijn het allemaal bolle steentjes en rammelt je rollator helemaal uit elkaar als je daar overheen loopt. Het zou af en toe eens goed zijn om écht in de huid van de oudere te kruipen… en dan bedoel ik letterlijk! Dat kan! Er bestaat een 'oud-maak-pak'. Als je dat aan hebt, zie je slechter, hoor je minder, wordt de beweeglijkheid van je gewrichten beperkt en door het extra gewicht gaat je conditie snel achteruit. Probeer dan maar eens een plastic verpakking open te maken of een trap op te lopen! Je krijgt ter plekke respect voor de oudere medemens.

Vorige week las ik in de krant dat er een 'participatiekliniek' geopend is. Daarin kunnen zorgmedewerkers ervaren hoe het is om oud, invalide of dement te zijn. Daar ervaar je hoe het voelt om, mét ouderdomsgebreken, met een tillift in een bad te worden gehesen (heel eng en erg confronterend om daar bloot te hangen) of in je rolstoel opeens van achteren een hand op de schouder te voelen en vaag te horen dat er iemand achter je tegen je praat. Een prachtig initiatief wat heel veel her- maar vooral ook erkenning geeft.