Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Howeko is niet meer weg te denken uit Laarbeek

Redacteur: Jac Babin
Fotograaf: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Beek en Donk - Afgelopen zondag vond de open dag plaats van de Stichting Howeko, de laagdrempelige dorpswerkplaats aan het Heinsbergenplein in Beek en Donk. De MooiLaarbeekKrant was aanwezig en bewonderde de prachtige werkstukken, sprak met 'kunstenaars' en toevallige bezoekers, en liet zich rondleiden door een trotse voorzitter.

HOWEKO
Howeko staat voor HObby, WErk, KOntakt. Een scala aan activiteiten biedt Howeko: houtbewerken, timmeren voor vrouwen, tafeltennis, creatief met textiel, pitrietvlechten, houtsnijden, schilderen en tekenen, figuurzagen, film en video, mozaïek, keramiek. In de gezellige kantine kan een kaartje gelegd worden of het krantje worden gelezen. "De koffie is altijd bruin en kost slechts €0,50! Daar kun je eigenlijk thuis niet voor gaan zitten tobben", lacht Betsie van de Vegt, één van de vijf vrijwilligers die de kantine draaiende houden. Het bestuur bestaat uit vijf leden. Tonny van de Graft is voorzitter. Samen met ongeveer 40 vrijwilligers, verzorgt het bestuur wekelijks activiteiten voor 225 personen.

Trotse voorzitter
Howeko zat het afgelopen jaar niet stil. De timmerwerkplaats is veranderd, de keramiekoven is verplaatst en er is een nieuwe ruimte bijgekomen voor de afdeling tekenen. In verbouwingen en onderhoud, speelt de eigen timmerwerkplaats een grote rol. "Zelfs de meubels maken we zelf", vertelt Tonny enthousiast. Financieel draait Howeko vooral op subsidie van de gemeente. Deelnemers betalen alleen de materialen die ze gebruiken. "Kan het nog laagdrempeliger?", vraagt Tonny zich hardop af.

Geen cursus
Terwijl de voorzitter De MooiLaarbeekKrant langs prachtige schilderijen, houtsnijwerk en keramiek loodst, merkt hij op dat de werkstukken elk jaar weer winnen aan kwaliteit. "Soms ben ik bang dat al dat moois tegen ons werkt", bekent hij. "Bezoekers van de open dag zouden kunnen besluiten dat dit niveau voor hen nooit haalbaar is. Deelnemers komen en zeggen wat ze willen maken en gaan zelf aan de slag. Met de nadruk op zelf. De begeleider maakt enthousiast, stimuleert en geeft nuttige tips. Geen cursus dus. Frappant is dat deelnemers vaak boven zichzelf uitstijgen en veel meer kunnen dan ze zelf voor mogelijk hielden", aldus Tonny van de Graft.

Begeleiders
"Alle begeleiders bij Howeko zijn enthousiast, hebben deskundigheid op hun vakgebied en beschikken over goede sociale vaardigheden", zegt Tonny. Hij stelt De MooiLaarbeekKrant voor aan Jan Smits, één van de begeleiders bij het schilderen. Jan Smits was ooit Brabants beste kunstschilder. Hij kon de kost daarmee niet verdienen en ging bij Howeko aan de slag als begeleider. "Hier voel ik me als een vis in het water", vertelt hij enthousiast. "Ik leg de mensen die bij mij komen schilderen geen werkdruk op. Je moet je hier op je gemak voelen, dan komen de mooiste werkstukken vanzelf tevoorschijn."

Bezoekers
De open dag wordt volgens Tonny jaarlijks bezocht door zo'n 600 à 700 personen. "We hopen met onze open dagen de laatste vijf Laarbekenaren te bereiken die Howeko nog niet kennen", grapt hij. Bezoekers zijn: makers van al het moois, hun familieleden en kennissen, mensen die ideeën komen opdoen, potentiële deelnemers.

Bestaansrecht
Jos de Jong kon volgens zijn vrouw na zijn herseninfarct vrijwel niets meer. Nu maakt hij weer de mooiste werkstukken bij houtbewerking. Een ander succesverhaal is dat van Bart Janssen die als begeleider van de houtsnijgroep, dankzij Howeko, opkrabbelde na een beroerte en ook anderen in zijn houtsnijgroep ziet opkrabbelen.

Het bestaansrecht van Howeko in Laarbeek is daarmee volgens de voorzitter afdoende bewezen: "Als Howeko jaarlijks drie personen kan laten revalideren na een herseninfarct, zit de gemeente Laarbeek financieel nog dik in de winst", stelt Tonny, "nog afgezien van het plezier dat Howeko brengt aan al die andere Laarbeekse mensen!"


Afbeelding
Afbeelding