Afbeelding
Foto: Ihgezonden

Maartje van Velthooven

De MooiLaarbeek-pen komt, via Maartje van Velthooven, terecht bij haar vriendin Janneke van Gorp - "ik noem mezelf nooit Greefkes" - in Beek en Donk. De van oorsprong 'Liessentse' Janneke woont daar met veel plezier met haar man Alwin en hun kinderen Mijntje, Charlotte en Floris. Bij een lekkere kop koffie geeft Janneke een inkijkje in haar leven…

Je bent al je hele leven bevriend met Maartje, las ik. Kun je wat herinneringen met ons delen?
"Maartje en ik zijn eigenlijk al bevriend vanaf onze geboorte en zullen dit levenslang zijn. We schelen maar negen dagen en zijn trouw in onze vriendschap. Onze moeders zaten samen op zwangerschapsgymnastiek en kwamen elkaar wandelend tegen in 't Broek, in het buitengebied van Lieshout. Het werd samen koffiedrinken en zo is dat contact begonnen. Maartje en ik waren altijd samen, vanaf de peuterspeelzaal tot in groep 8. We knutselden, tekenden en speelden met poppen. Ik herinner me dat wij 'jufje' speelden en onze broertjes leerling moesten zijn. Dat was gauw bekeken als ze lang van ons stil moesten zitten. In die tijd was de kleuterschool nog apart van de basisschool. Ik weet dat zuster Christine een Mariabeeldje op je tafel zette als je jarig was. En dat zij, als we fruit gingen eten, een telefoonboek pakte en er blaadjes uitscheurde. Om te gebruiken als placemat! Ook hadden Maartje en ik een keer bedacht dat we onze poppen wilden laten dopen. We nodigden zelfs mensen uit om daarbij aanwezig te zijn, zoals juffrouw Mieke. Maar echt heilig ben ik niet opgevoed. Ik weet dat als 's ochtends de namenlijst werd opgelezen in de klas en het gebedje kwam, dan zei ik: "In de naam van de vader, de zoon en Heidy van der Aa…!"

Ik hoorde dat je vroeger veel badminton speelde?
"Dat klopt en door badminton heb ik Alwin ontmoet. We speelden een wedstrijd in Best toen ik hem voor het eerst zag. Leuke vent, dacht ik, maar dat dacht een medespeler ook. Bij die medespeler stond ik in de weekenden achter de bar van zijn kroeg. In het pand waar nu de pizzeria zit. We speelden met shirts met de kroegnaam erop. Dat was later gemakkelijk zoeken voor Alwin in Lieshout. Op dierendag was die ontmoeting precies achttien jaar geleden."

En je bent als leerkracht aan het werk?
"Dat klopt. Ik werk als leerkracht op de montessorischool 'De Tempel' in Eindhoven, vanaf 2000 alweer. Ik vind het nog steeds leuk. De diversiteit in ouders en kinderen. Misschien dat ik ooit iets wil gaan doen met remedial teaching. Daarnaast ben ik op de school van mijn kinderen leesmoeder en werkzaam in de bieb. Daardoor heb ik ook hier veel mensen leren kennen. Het blijft toch Laarbeek hè?", lacht Janneke.

Janneke geeft de pen door aan Erna van den Biggelaar- van der Ham uit Aarle-Rixtel. Vroeger waren zij een periode de enige meiden in de Van Herenthalslaan. "We zien elkaar nog veel", aldus Janneke. Over twee weken leest u het verhaal van Erna.