Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Eerste bokbier van 2016 ingezegend door een Franciscaner

Redacteur: Martin Prick
Fotograaf: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Lieshout - In elke herfst breekt de tijd aan dat het bokbier op de menulijsten van de eethuizen en restaurants zijn intrede doet. Naast de herfstkleuren, die het nieuwe jaargetijde aankondigen, bezit dit bier ook nog eens een unieke smaak, die zich laat combineren met veel uiteenlopende gerechten.

Zegenen
Traditioneel is de parkeerplaats voor het Brouwerijcafé de plaats waar het bokbier voor de eerste keer zal worden geproefd. Een 'antiek' houten biervat op een verplaatsbare stellage is het centrum van de belangstelling. Dit jaar is een heus 'bieraltaar' opgericht ten behoeve van de goede zichtbaarheid. Noud Swinkels, directeur van Bavaria, heet zijn familieleden en mededirecteuren van de brouwerij welkom, alsook de vertegenwoordigers van collega-brouwerijen en de horecaondernemers. Pater Wester en broeder Joseph staan naast het vat. Ze zijn beiden gehuld in de kledij van hun orde. Broeder Joseph in het zwart-wit van de Cisteciënzers en pater Wester in het bruin habijt van de Franciscaanse monniken. Het enige dat aan dit laatste tenue uit de toon valt zijn de afwezige 'sandalen om de blote voet', toch een wezenlijk kenmerk van deze orde. Hij refereert aan de komende feestdag van Sint Franciscus, beter bekend als Werelddierendag. In zijn humoristische maar leerzame toespraak leren we van Pater Wester, dat zijn orde door de jaren heen met het bier verbonden is geweest. De orde bezat immers diverse brouwerijen. Daarna wordt de toon wat serieuzer en wordt het vat bier gezegend.

Traditie
Het bokbier dankt zijn smaak aan de aanwezigheid van diverse carameltonen, die worden gevormd door een bepaalde manier van eesten van de gerstemout. De naam komt uit Duitsland, waar die is ontstaan uit de verbastering van het Beierse woord 'Ainpöckisch Bier', afgekort 'Ainpöck'. Dit werd later 'Ein Bock'. Zo is het woord bokbier aan zijn naam gekomen. De afbeelding van de bok op het etiket herinnert dus meer aan een woord, dan aan een dier. Evenals vorige jaren is het bier van Bavaria één van de vele bokbieren in Nederland. Het zal weer meedoen in de competitie om het beste bokbier. In de afgelopen jaren gooide het bier hoge ogen, maar directeur Swinkels weet ook nog niet wat dit jaar de uitslag zal zijn: "Wij zijn ook benieuwd." Laatst werd het alcoholvrije bier van Bavaria in het Eindhovens Dagblad op de laatste plaats gezet door een panel, die 5 verschillende bieren van dit soort onderzocht. "De consument is gewend geraakt een 'smaakjes'", aldus Noud Swinkels, "de echte smaak van het bier is niet meer zo belangrijk en moet het afleggen tegen de toevoegingen, die tegenwoordig het bier anders laten smaken." Directeur Swinkels is tevreden met deze introductie van het bokbier, dat langzamerhand een goede traditie aan het worden is.

Leven
Na de presentatie van het eerste bokbier maakt het gezelschap van ongeveer 250 personen een 'reis door het Brabantse land', zoals Noud Swinkels dit verwoordt in zijn welkomstoespraak. Dat het meer specifiek een Laarbeekse aangelegenheid is wordt gemakshalve terzijde geschoven, misschien met de bedoeling om het evenement Brabantbreed uit te rollen…. De 5 bussen vertrekken naar de Brabantse Kluis, waar een andere variant van het bier zal worden geschonken. Het gaat vergezeld van een klein hapje gemaakt met, maar vooral geïnspireerd door, het Brabantse bier. Na de kluis gaat de reis naar café Stout, waar het laatste bier van de avond wordt geschonken en waar rond 23.00 uur wordt besloten indachtig de levenswijsheid van Wim Sonneveld: "Verdomme, het leven is nog waard om geleefd te worden!"

Afbeelding
Afbeelding