Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Op pad met… Tijn en Floris van Hout

Redacteur: Alexander Brutsaert

Lieshout - Het is een rustige septemberavond. De scholen zijn weer begonnen. Dat betekent dat het voetbalseizoen weer van start gaat. Vandaag heeft De MooiLaarbeekTeenz een afspraak met de voetbaltalenten Tijn en Floris van Hout. Wie zijn zij en wat hebben ze bereikt?

Introductie
Tijn (13) en Floris (11) zijn gek op voetbal. Als ze niet naar school hoeven, voetballen ze het allerliefste. Floris en Tijn zitten allebei op het Commanderij College in Gemert in respectievelijk de brugklas en de tweede klas. De jongens begonnen eerst in Lieshout bij Eli. Daarna speelde Floris een tijdje voor Helmond Sport. Inmiddels speelt hij bij Gemert. Ook Tijn ging naar Helmond Sport maar hij liep alleen stage. Nu speelt hij, net als zijn broertje Floris, bij Gemert. Floris speelde eerst in de spits. Bij Helmond Sport speelt hij in de verdediging. Tijn stond eerst achter en daarna werd hij op tien gezet, achter de spits.

Hoe voetbal belangrijk werd
Floris zat bij Eli toen hij gescout werd door Helmond Sport, een échte profclub dus. "Ik vond het leuk om te doen, maar drie keer per week trainen is wel zwaar", zegt Floris. Aan het eind van dat eerste jaar kreeg hij een profgesprek over welke dingen goed gingen en welke dingen beter konden. Hij speelde grote wedstrijden tegen clubs als PSV of Ajax en speelde op een internationaal toernooi waar zijn team in de finale verloor van het Belgische Anderlecht. Tijn speelde tot de E1 bij Eli en daarna ging hij naar Helmond Sport waar hij één jaar speelde. Uiteindelijk ging hij naar Gemert. "Vaak een lolletje bij Eli en soms geconcentreerd, bij Helmond Sport is het andersom vaak geconcentreerd en af en toe een lolletje", zegt Floris. "Bij Eli zijn goede en slechte spelers, bij Helmond Sport alleen maar goede spelers", zegt Tijn. Door een leven gevuld met voetbal en daarnaast school, maakt dat ze activiteiten zoals Tienerwerk moeten missen.

Ervaringen, idolen en toekomstplannen
Floris speelde tegen grote clubs en op internationale toernooien. Tijn heeft ook al veel toernooien gehad Volgens hem gaat je techniek er ook op vooruit. Tijdens zijn stage had Tijn een toernooi in Oldenzaal. Hun vader reed vaak mee naar de trainingen en wedstrijden. "Als ze om half negen een wedstrijd hebben, vertrekken we in Lieshout om half zeven", legt de vader van de jongens uit. Floris heeft als idool Cristiano Ronaldo en Tijn is fan van Arjen Robben. In de toekomst zouden ze graag professioneel voetballer willen worden. Hopelijk gaan de MooiLaarbeekTeenz nog veel van ze horen.


Afbeelding
Afbeelding