Afbeelding
Foto: Ingezonden

De nieuwe jeugdgemeenteraad van Laarbeek!

Fotograaf: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Beek en Donk - In het gemeentehuis van Laarbeek is woensdagmiddag de nieuwe jeugdgemeenteraad geïnstalleerd. Met gepaste trots zaten de kersverse leerlingen in de raadszaal om door burgemeester Frank van der Meijden ingewijd te worden.

De jeugdgemeenteraad bestaat deels uit leerlingen van groep 7 en deels uit leerlingen van groep 8, verdeeld over de Laarbeekse basisscholen. Ieder lid blijft er twee jaar inzitten. De nieuwe jeugdgemeenteraadsleden zijn: Nikki Vossen van Basisschool De Heindert uit Aarle-Rixtel, Noor Hendriks van Openbare basisschool de Driehoek uit Aarle-Rixtel, Sten Geerlings van Basisschool de Brukelum uit Aarle-Rixtel, Sven Crooijmans van Basisschool de Raagten uit Beek en Donk, Naima Barten van Dalton Basisschool 't Otterke uit Beek en Donk, Steyn van Halteren van Basisschool de Muldershof uit Beek en Donk, Finn van den Heuvel van Openbare basisschool Het Klokhuis uit Beek en Donk, Teun Wagelmans van Basisschool de Sprankel uit Lieshout, Sterre Migchels van de Mariabasisschool uit Lieshout en Luuk van Doren van de Bernadetteschool uit Mariahout.

De overige raadsleden die nu het tweede - en tevens laatste - jaar ingaan, zijn: Tara van der Aa, Basisschool De Sprankel uit Lieshout, Rosalie Breukers, Mariabasisschool uit Lieshout, Amber Duijmelinck, Basisschool De Heindert uit Aarle-Rixtel, Roman Griffioen, Openbare Basisschool de Driehoek uit Aarle-Rixtel, Kyell de Haas, Basisschool de Brukelum uit Aarle-Rixtel, Maartje Hageman, Dalton Basisschool 't Otterke uit Beek en Donk, Ruben van der Linden, Basisschool de Raagten uit Beek en Donk, Saleban Mahamed, Openbare basisschool Het Klokhuis uit Beek en Donk, Tristan Sewalt, Basisschool De Muldershof uit Beek en Donk en Thomas van Velthooven, Bernadettebasisschool uit Mariahout.

De MooiLaarbeekKrant wenst alle jeugdgemeenteraadsleden heel veel succes en plezier toe!


In memoriam gildebroeder Frans Konings

Op vrijdag 23 september werd ons gilde St. Leonardus opnieuw geconfronteerd met het overlijden van een van haar gildebroeders: Frans Konings. Nog maar amper 70 jaar oud moest hij de lange en zware strijd tegen een ongeneeslijke ziekte opgeven. Wij verliezen in hem een actief lid met een grote betrokkenheid en een warm hart voor het gilde. Al vanaf 1976 is Frans aan ons gilde verbonden en hij zou dit jaar zijn 40-jarig jubileum gaan vieren. Hij begon al meteen als standaardrijder om vervolgens in 1994 deel te nemen aan het bestuur standaardrijden kring Peelland en vanaf 2002 als bestuurslid van de standaardcommissie van de Noordbrabantse Federatie van Schuttersgilden. De functie standaardrijder heeft hij na 30 jaar overgedragen aan zijn zoon Han. Ook was hij 6 jaar commandant van ons gilde en in 1977/1978 heeft hij zich tot koning geschoten van ons gilde. Helaas heeft hij zijn 40-jarig jubileum niet meer mogen vieren. We zullen hem in ons gilde erg missen.

Maar op de eerste plaats gaan onze gedachten uit naar zijn vrouw Paula en zijn kinderen en kleinkinderen. Moge de mooie herinneringen aan hem een troost zijn voor de leegte die hij in zijn gezin achterlaat. En ook wij verliezen in hem een gildebroeder met gevoel voor traditie, voor eenvoud, voor saamhorigheid binnen onze groep. Trouw, broederschap en dienstbaarheid stonden bij hem hoog in het vaandel geschreven. Maar ook buiten het gilde heeft hij positieve sporen achtergelaten. Zo heeft hij zich ingezet voor een betere positie van ontwikkelingslanden, voor kinderen in kansarme gezinnen hier in Laarbeek o.a. in de stichting Leergeld en werkte hij actief mee aan verbetering van ons Laarbeeks landschap.

Op donderdag 29 september hebben wij in een plechtige viering, voorgegaan door onze gildeheer Franklin De Coninck, met een vendelgroet afscheid van hem genomen.

Frans, rust zacht en moge St. Leonardus, onze schutspatroon, jou genadig zijn.

Gildebroeders van het gilde St. Leonardus Beek en Donk


In memoriam Frans Konings

Vrijdag 23 september jongstleden overleed Frans Konings op 70-jarige leeftijd. Met hem ging een icoon van de Stichting Laarbeeks Landschap heen. Frans was een natuurmens; de natuur en vooral ook het landschap gingen hem zeer ter harte. Vanaf het eerste uur was Frans erbij, als bestuurder maar ook als coördinator van het natuuronderhoud in Laarbeek. Samen met een grote groep vrijwilligers verzorgde hij in de wintermaanden (oktober – maart) iedere vrijdagmiddag het nodige onderhoud van onze natuur. De werkzaamheden varieerden van snoei- en zaagwerkzaamheden tot het schoon maken van poelen en het planten van bomen en struiken. Hij legde contacten met de gemeente en landeigenaren en besprak in goed overleg de mogelijkheden om 'ons natuurschoon' zo goed mogelijk te behouden en te onderhouden. Via deze contacten coördineerde hij allerlei projecten waarmee de vrijwilligers enthousiast aan de slag gingen.

Onder zijn leiding vond er een professionalisering van het vrijwilligerswerk plaats. Er kwam goed gereedschap en een deugdelijke veiligheidsuitrusting. Er werden zaagcursussen aangeboden en steeds opnieuw werden collega's geattendeerd op veilig werken. Veilig werken stond bij Frans immers hoog in het vaandel en echte ongelukken zijn dan ook niet voorgevallen. Frans voelde zich verantwoordelijk voor de vrijwilligersgroep en was bijna altijd aanwezig op vrijdagmiddag. Hij genoot van het werk, de buitenlucht en de koffiepauzes.

Als bestuurslid was Frans zeer betrokken en had hij een duidelijk visie en mening over het natuurlandschap in Laarbeek. Hij droeg zijn mening actief uit en besprak de mogelijkheden met de diverse belangenpartijen en toonde daarbij respect voor andere visies en meningen. Altijd was Frans gericht op samenwerking en samen werken!

Het bestuur van de Stichting Laarbeeks Landschap dankt Frans dan ook voor zijn inzet voor het Laarbeeks landschap.

We zullen hem missen!


Afbeelding